Din varukorg är för närvarande tom!
Gödselvattna under hösten

Även om jag alltid ser till att tillföra tillräckligt med gödsel i samband med planteringen så gödselvattnar jag ändå mina växter. En gödselboost så här mitt i slutspurten på tillväxten brukar ge ett bra resultat för skörden. Jag brukar gödselvattna ett par tre, fyra gånger under sommar och höst och jag prioriterar de växter som är mest näringsälskande.
Men har jag mycket gödselvatten är jag generös och ger så många växter det räcker till, även till perenna växter så som primulor, dagliljor, bolltistlar och funkior mm. De växter som vi odlar i år och som verkligen mår bra av extranäring just nu i augusti / september är purjolök och rotselleri, det är nu de har sin tillväxtperiod. Även kålplantor som ska växa ett tag till mår bra av gödselvatten. Gurkväxter brukar också få sig en rejäl slurk av näringsvattnet som förväntas producera frukter än ett tag.
Till vänster på bilden längst upp syns en hink, en ejektortank. Den har en volym på 50 liter och är tillverkad som ett komplement till urinseparerande toaletter, man samlar alltså urin i tanken. När man kopplar in en vattenslang i ena änden så finns det en mekanism i hinken som gör att innehållet späds ut till en åttondel av sin koncentration i slangen man vattnar med. Den här tanken fungerar lika bra till gödselvatten som till urin och ofta blandar jag urin med vårt egentillverkade gödselvatten. Ett bekvämt redskap om man har mycket att gödselvattna.
När jag gödselvattnar ser jag alltid till att jag inte vattnar i jord som är torr. Samma dag eller dagen innan har jag vattnat odlingarna med vanligt vatten. Dels för att det inte ska bli en näringschock för rötterna men också för att växterna genom den fuktiga jorden så lätt som möjligt ska kunna ta upp näringen när jag tillför den.
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar