Så förökar potatisgroddar från dina potatisar

Vill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå kunna plantera nya? Välkommen in i en ny potatisvärld där du kanske inte ens behöver köpa något nytt utsäde.

Har du upptäckt, när du skördar potatis, att den gamla sättpotatisen legat kvar rutten i jorden? Det har i alla fall fått mig att fundera. Tänk om själva knölen man sätter i jorden bara är transporten för groddarna, och att groddarna sedan gör jobbet med att växa och bilda nya knölar? Tänk om man kan ta loss groddarna, plantera dem och se om de kan utvecklas till plantor? Om det går kan man ju äta upp själva sättpotatisen? Eller både plantera knölen och groddarna, då borde man väl få större skörd eller?

En ganska vanlig kommentar vi får höra är: ”Vad ni håller på och experimenterar” och ”Varför har jag inte tänkt på det här själv?”. Det beror på att vi inte kan låta bli att testa nya vägar i odlandet, vi har under alla dessa upptäckt hur gynnsamt det är att testa sig fram och att våga utsätta sig för misslyckanden. Att klura och testa ger så himla mycket energi, speciellt när man har den där slags kraften och lågan i sig som både Theres och jag har. Den drivkraften gör livet så levande när den får blomma ut och ta sina egna vägar.

Kreativitet

Framför allt genom mitt (Johannes) odlande, har jag förstått att jag har ganska mycket av min pappas uppfinnarkraft i mig, men med ett grönt fokus och kanske med mer tålamod än vad han hade. Jag kan liksom inte hålla mina klåfingriga fingrar i styr! Vad händer om man gör så här och om man tar bort eller sparar denna, vad händer då? Så himla mycket i mitt odlande har upptäckts genom att leka med det.

Även några av mina tidiga odlarvänner var klåfingriga, min ungdoms trädgårdstanter. De höll på och grejade och testade. Det finns många härligt kluriga människor där ute som faktiskt vågar gå mot strömmen och tänka själva. Och är du lite rädd och försiktig och tycker att det är läskigt att göra det, vet att odlandet är en fantastisk spelplan att leka på. Varje år får man börja om på nytt och trädgården eller odlingen kommer inte straffa dig hårdare än vad du förtjänar!

Odlat från potatisgroddar under fem år

Vi har testat att odla potatis från groddar under fem år. Men det är först i år vi tänkte göra det lite läskigare än tidigare och göra det i större omfattning. Vi vet inte till 100 % hur det kommer att gå men kommer ändå att satsa stort. I varannan pallkrage i stugan kommer vi plantera groddar istället för traditionella sättpotatisar.

Får vi lika stor skörd av groddarna som sättpotatisar, vilket vi hoppas och tror, har vi klivit in på en ny väg i vårt odlande där köp av sättpotatis kommer att minimeras eller upphöra helt. Får vi färre knölar från dessa pallkragar har vi lärt oss detta och får klura lite till. Men vi tror, för vi har gjort det så många gånger i krukor och behållare, att vi kommer få lika stora skördar på båda sätten. Det är främst sorterna Anya, Cherie och Princess vi ska laborera med, då vi hade eget utsäde från dem som härstammar från certifierat utsäde.

Väga in potatisen

Till hösten kommer vi väga all potatis och se om vi förlorar något i vikt när vi odlar potatis från knölar eller vice versa. Vi tror inte att det inte kommer vara någon skillnad, men framtiden kommer utvisa hur det egentligen förhåller sig.

Här ligger potatisen Princess och längtar efter att föryngra sig och föra livet vidare.

Stjäla potatisgroddar

Vi förvarar vår potatis i badrummet i stugan i några stora plåthinkar med lock på. I badrummet har vi en liten frostvakt på 200 W som står på låg effekt mellan december och slutet av mars. Frostvakten är där för att toaletten och kranarna till handfat och badkar inte ska frysa och spricka, ifall vi av någon outgrundlig anledning skulle glömma att tappa ur vattnet ur systemet eller hälla i rödsprit i toan.

Även om tempen i badrummet är låg så är den snäppet för hög för att potatisarna ska kunna ligga i dvala och vakna först i april när vi tar ut dem och lägger dem i våra fönster för att groddas. Ett år testade vi att att förvara dem i rummet utanför badrummet utan värme, dessvärre frös merparten av av knölarna sönder när det var – 15 garder utomhus.

Från vecka 9 tar vi potatisgroddarna

Redan under vecka 9 ( sista veckan i februari), då vi har sportlov och alltid är länge i stugan, brukar det titta fram flera centimeterstora groddar på de lagrade potatisarna i hinkarna i badrummet. Det är då vi första gången (vi gör det även senare) avlägsnar groddar och planterar dem i odlingsbehållare med planteringsjord. Behållarna med groddarna ställer vi i fönsterna i vardagsrummet i stugan. Vi mer eller mindre chansar på att det inte kommer bli minusgrader inne vardagsrummet så att groddarna dör. Än så länge har vi haft tur och vi har inte råkat ut för några missöden. Det brukar inte bli jättekallt i våra odlingszoner två och tre när vi är på väg in i mars, inomhus ligger tempen strax över nollan.

Långa eller korta potatisgroddar

Under vecka 9, när våra potatisar får groddar, har de genom den högre temperaturen och mörkret i badrummet blivit ganska långa, ca 5 – 10 cm. Det är en perfekt storlek att göra nya plantor av, även om det går med korta groddar. Längre groddar kan man sticka ner ett par centimeter i planteringsjorden, vilket gör plantan stabil och säkerställer att grodden har fukt runt foten i flera dagar även om vi inte vattnar så ofta. Fukten är viktig så att groddens nya rötter kan överleva.

Det är nästan aldrig försent

Läser du det här senare än februari/mars och tänker att du är sent ute så tänker du helt fel. Man kan ta groddar från potatisar från februari ända in i juli och plantera dem, oftast är det inte försent. Potatis kan odlas både tidigt och sent, det vill säga både vara serieodlingsgröda 1 och 2. I båda våra senaste böcker Serieodla och Den gröna handboken i grönsaksodling berättar vi mer om hur vi tänjer på odlandets gränser och samtidigt gör det enkelt. Potatis finns mer i båda böckerna.

Använda potatisarna till mat

En fördel med att ta groddarna tidigt på året är att själva potatisarna inte hunnit bli mjuka och svampiga. De är i princip lika fina som när man sköljde av dem vid skörden och la dem i påsar för vinterförvaring, trots att de har groddar. Det var det jag syftade på i inledningstexten, det vill säga att man både kan äta och ha kakan kvar. Nya potatisplantor av groddarna i fönstret och potatisknölar i kastrullen till lunch och middag som är fräscha och fina.

Löpande skötsel till utplantering

I april växer groddarna och frodas och vi ser till att vattna dem då och då så att de inte torkar ut. Oftast väntar vi till i början av maj innan vi planterar potatis oavsett om det är knölar eller groddar vi planterar, det händer även att vi planterar redan under april. Vill man tjuvstarta med planteringen innan själva utplanteringen kan man plantera knölar eller groddar i krukor med någon slags jord. Ställ dem sedan i växthus eller på en solig plats i lä där man vet med sig att det inte blir minusgrader.

Tidigare år har vi satt enskilda groddar i hinkar och murarbaljor. Men i år tänker vi sätta tre groddar i vardera krukor som ska få växa på sig innan vi slutplanterar dem i pallkragarna. Det gör vi för att groddplanteringen ska likna sättpotatisplanteringen så mycket som möjligt, då sättpotatisarna har flera groddar som växer upp från knölen

Mer om detta framöver och glöm inte att man kan odla potatis på flera sätt.

Läs mer om potatis här: Så kan du skapa egna potatisplantor på fyra olika sätt, Tidig potatisplantering och knöliga tankar,Odla potatis från frö, Vi provar nytt sätt att odla potatis, Potatis på olika sätt, En Hasselbackspotatis som får oss att jubla!, Syrad potatis till egna pommes frites

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *