Din varukorg är för närvarande tom!
Så får vi läckra och stora sallatsplantor

Vill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla knep om hur du också kan få stora sallatsplantor.
När vi växte upp och hjälpte våra mammor och mormödrar i grönsakslandet, var det raka rader som gällde. Varje rad hade sin egen grönsak – persilja i en rad, dill i nästa, morötter i den tredje och så den där raden med ljusa, ekbladsliknande sallatsblad som vi så gärna ville plocka av. Vi plockade sallat efter behov och tyckte alltid att det var lite märkligt att sallaten vi odlade aldrig blev lika stor, saftig och härlig som den man köpte i affären.


Vårt första försök – så tätt vi kunde
När vi själva började odla sallat ville vi göra på samma sätt som vi sett och lärt oss – så fröna tätt, tätt på rad. Vi strödde dem så nära varandra som möjligt för att inte slösa med plats. Resultatet blev helt okej och vi fick sallat, men den blev aldrig riktigt så stor och frodig som vi drömt om, och definitivt inte lika maffig som på bilden på fröpåsen.
Lästips: Gott med sallat – våra bästa sallatsrecept

En oväntad insikt – ge sallaten plats att växa
En dag var vi på en odlingsföreläsning med Åke Truedsson, en riktig expert på odling, och fick en viktig lärdom. Han berättade att sallatsplantor faktiskt behöver mer utrymme än man kanske tror. Om man planterar dem med ett avstånd på cirka 30 centimeter mellan varje planta, får varje sallatsplanta möjlighet att breda ut sig ordentligt och växa sig stor och stark. Plötsligt föll allt på plats!
Vårt nya sätt att odla sallat
Vi bestämde oss för att testa Åkes metod. Först bredsådde vi frön i en plastask fylld med planteringsjord och ställde den i växthuset där plantorna kunde njuta av solljuset. När de små plantorna nådde ungefär 5–10 centimeter, plockade vi försiktigt upp dem och planterade om varje planta i en egen kruka. Sallaten började snabbt buska till sig och växa fint.
Efter några veckor var det dags för nästa steg – att plantera ut dem i odlingen. Vi såg till att hålla ett generöst avstånd på ca 30 centimeter mellan varje planta, precis som Åke rekommenderat. Eftersom vi samodlar många olika grönsaker på våra ytor, placerade vi ut sallaten lite här och var i odlingen, men alltid med tillräckligt med plats för att den skulle kunna växa utan konkurrens från andra växter.



Åke hade rätt
Resultatet blev fantastiskt! Vi blev faktiskt förvånade över hur stora plantorna kunde bli. Allt tack vare att de fick mer plats att växa på. Det kändes nästan lite dumt när vi tänkte tillbaka på våra tidigare odlingar. Då hade vi satt plantorna så tätt att de knappt fick en chans att utvecklas ordentligt.
Sallat är visserligen inte särskilt näringskrävande. Men det säger sig självt att en ensam planta, med gott om utrymme, får mycket mer näring och vatten. Det är en stor skillnad jämfört med att dela jorden med tjugo andra. När vi nu ser tillbaka på våra tätt sådda rader, inser vi att vi tvingade plantorna att konkurrera för mycket. Ingen av dem fick riktigt det den behövde för att må bra.
Lästips för sammarsådd: Sommarså sallat – skörda under sensommar och höst


Tips för dig som redan sått tätt
Om du redan har sått sallatsfrön tätt, och vill ha stora sallatsplantor, kan du prova att försiktigt pilla upp några plantor och separera dem. De kan planteras om i egna krukor för att senare sättas ut på en plats där de får gott om utrymme. Eller så kan du plantera ut dem direkt på en annan plats i trädgården där de får växa ifred. Kom ihåg att ge dem rikligt med vatten både vid planteringen och under hela växtsäsongen, så att de trivs och utvecklas på bästa sätt. Kan du tajma in några skuggiga dagar om du planterar ut dem direkt är överlevnadschansen större än när det är full sol. I annat fall behöver man ofta skugga dem då nyplanterade sallatsplantor är känsliga för starkt solsken innan de utvecklat ett stort rotsystem.
Att odla sallat på det här sättet har verkligen gjort skillnad för oss – plötsligt får vi stora sallats plantor som är härliga att skörda och njuta av. Det är en liten förändring som ger stora resultat och gör odlingsglädjen ännu större!
Lästips: Skörda sallat och få mer skörd och Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
Se till att vattna!
Det finns en viss risk att sallat, oavsett hur stor och fin den är, smakar lite beskt. Det beror oftast på att man har vattnat för sparsamt. Sallat älskar vatten. Det finns vissa sorter som är mindre benägna att utveckla bitterhet än andra. Exempel på bitterfria sallatssorter är Bronze Arrowhead, Jerico och Little Gem.
Lycka till!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck




Våra senaste inlägg
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Så får vi läckra och stora sallatsplantor”
Tack… nu ska jag också få stora salladsblad🙏 så lärorikt och bra tipps jag får av dig.🥬🥬🥗
Lämna ett svar