Din varukorg är för närvarande tom!
Så får du stora gräslöksplantor

Har du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor.
Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att den återkommer år efter år och kan stå kvar på samma plats under lång tid. Generellt brukar man säga att perenner som har etablerat sig anpassar sig efter platsens förutsättningar. De klarar sig ofta på naturlig nederbörd och den näring som redan finns i jorden.
Men i vår skogsträdgård fungerar inte riktigt det där tänket. Förhållandena är långt ifrån optimala. Vi har sandig jord som varken håller fukt eller näring särskilt bra, och dessutom har vi många träd vars rötter hittar in i odlingarna och konkurrerar om det lilla som finns.
Lästips: Fleråriga löka

Begränsad vattentillgång – och nya möjligheter
År 2019 borrade vi en ny brunn. Innan dess hade vi bara en handgrävd brunn på sju meter, där vattennivån ofta var låg – särskilt efter att ett närliggande skogsområde avverkades och blev kalhygge. Att vattna perenner och prydnadsväxter regelbundet fanns inte på kartan. Vi fick prioritera våra ettåriga, ätbara grödor som gurka, zucchini, sallat, rotfrukter och kål.
Men efter att brunnen var klar kunde vi äntligen börja vattna ordentligt – och oj, vilken skillnad det blev! Vi insåg att våra stackars växter hade fått kämpa i tysthet under många år. Med tillgång till vatten kunde vi också börja tillföra mer näring. Nässelvattnet, som tidigare bara räckte till några enstaka grönsaker, kunde nu spridas även till våra gräslöksplantor.
Resultatet – buskigare plantor och rikare blomning
Effekten kom inte över en natt, men efter regelbunden vattning och extra näring då och då, blev plantorna allt kraftigare för varje säsong. De fick fler strån, blev buskigare och blommade rikligare. När gräslök blommar bildas också frön – som i sin tur kan självså sig och hjälpa odlingen att breda ut sig.




Så får du din gräslök att växa sig större:
- Vattna regelbundet under hela växtsäsongen.
- Tillsätt näring i vattnet några gånger per säsong – nässelvatten, guldvatten eller flytande växtnäring från butik fungerar bra.
- Låt blommorna stå kvar tills de har torkat, så att fröna kan falla till marken.
- Samla frön om du vill, och förkultivera nya plantor i kruka. Så i så fall flera frön tillsammans, så att du får en rejäl tuva vid utplantering.

Klipp ner gräslöken på våren
Efter ett par år, när plantan har fått tid att etablera sig ordentligt, kan du på våren klippa ner hela gräslökstuva för att stimulera ny tillväxt. Det är bäst att göra detta innan blomningen, eftersom blomstjälkarna kan bli ganska grova. Har plantan redan börjat blomma kan du gallra bort de kraftigaste stjälkarna. Efter en nedklippning bildas snart nya, fräscha gräslöksstrån – och med lite tur får du även en andra blomning under sensommaren.
Lästips: Örtkryddat smör med dill och gräslök
Lycka till med gräslöken!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Så får du stora gräslöksplantor”
Intressant med gräslöken så nu vet jag hur man gör tack!
Tack för bra tips!
Lämna ett svar