Din varukorg är för närvarande tom!
Så bladgrönt nu

Just nu är det perfekt tid att så en del härligt goda gröna blad som kan berika salladen eller smörgåspålägget framöver.
Vi sår massvis med frön redan under vintern. Vitsen med det är mestadels att sprida ut arbetet. Lådorna med frön är då förberedda och när utomhusklimatet är rätt kommer fröna att väckas till liv. Vi brukar tänka att när våren är på gång och mina vintersådder börjar titta upp, då vet vi att vårbruket kan påbörjas på allvar. Det har hänt att det blivit en mildperiod under vintern och att frön redan då satt igång med att växa. Det är således för tidigt och kan i värsta fall leda till att plantorna sedan fryser ihjäl.
Men eftersom våra vintersådder har börjat titta upp, och det är vår, så kan vi faktiskt dra slutsatsen att tiden och utomhusklimatet är perfekt för frön att gro nu. Det gäller inte alla typer av frön, utan bara de som vi listat på bilden nedan.

I vårt kallväxthus härbärgerar vi alla våra utomhussådder så här års. Men det går lika bra på ett annat skyddat läge i trädgården, tex i drivbänk, inglasad balkong. Vi föredrar att så i små byttor och krukor för att skörda eller plantera ut vid senare tillfälle. Vi har alltså inte sått något på friland eller i pallkragarna ännu, om man bortser från höstsådderna av morot, palsternacka, havrerot, svartrot. Dessa frön ligger redo sedan länge i jorden. Men annars är faktiskt våra odlingsställen inte odlingsklara ännu. De är fulla av gamla växtdelar, ogräs och en och annan växt som börjar komma åter.
Vad passar då bra att så nu i bladväg? Som listan lite högre upp i inlägget visar, så kan man odla rätt många grödor just nu. Men vill man ha snabba gröna blad kan vi rekommendera spenat, sallat, rucola, dill och den röda grönkålen red russian. Det tar några veckor innan man kan skörda, så det gäller att så nu.De går på några veckor att få en fin skörd. Men vi sår också persilja och andra kryddväxter, men det dröjer betydligt längre innan man kan skörda.


I backar, småkrukor och mindre plastlådor stoppar vi våra frön. Det blir oftast bredsådder i behållarna eller ett gäng frön i små högar som kan bilda tuvor. Passar bra för tex dill. Jorden vi använder är planteringsjord eller jord som är uppgrävd från frilandet. Vi peppar den med pelleterad hönsgödsel och grönsaksgödsel, så det finns näring när planteringsjordens näring efter några veckor tagit slut.
När fröna är nerpetade i jorden behöver all jord bli helt igenom vattnad och därefter måste man se till att ofta besöka växthuset och vattna. Sådder behöver ha jämn fuktighet. Vi brukar använda stora odlingsbrickor där vi ställer alla såbehållare på och så vattnar vi rejält på brickan så att de kan suga upp vatten underifrån. Viktigt är att låta vattnet i brickan bli helt uppsuget då och då, så att odlingsbehållarna inte badar i vatten.
När de gröna bladen växt till önskad storlek brukar vi skörda en stor bukett som vi sätter i en vas på vårt köksbord. Bladen håller sig färska länge på detta sätt och vi kan när som helst plocka till våra smörgåsar eller middagstallrikar. Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Så bladgrönt nu”
Var får man tag i så stora odlingsbrickor?
Undrar ViktoriaPå Willab Garden. De är verkligen superbra.
Toppen,tack! Ska kolla där.
Blandar du i hönsgödsel/grönsaksgödsel direkt vid sådd eller tillför du det vid tex omskolning nör plantan kommit en bit på väg?
Lämna ett svar