Din varukorg är för närvarande tom!
Så bladgrönt nu

Just nu är det perfekt tid att så en del härligt goda gröna blad som kan berika salladen eller smörgåspålägget framöver.
Vi sår massvis med frön redan under vintern. Vitsen med det är mestadels att sprida ut arbetet. Lådorna med frön är då förberedda och när utomhusklimatet är rätt kommer fröna att väckas till liv. Vi brukar tänka att när våren är på gång och mina vintersådder börjar titta upp, då vet vi att vårbruket kan påbörjas på allvar. Det har hänt att det blivit en mildperiod under vintern och att frön redan då satt igång med att växa. Det är således för tidigt och kan i värsta fall leda till att plantorna sedan fryser ihjäl.
Men eftersom våra vintersådder har börjat titta upp, och det är vår, så kan vi faktiskt dra slutsatsen att tiden och utomhusklimatet är perfekt för frön att gro nu. Det gäller inte alla typer av frön, utan bara de som vi listat på bilden nedan.

I vårt kallväxthus härbärgerar vi alla våra utomhussådder så här års. Men det går lika bra på ett annat skyddat läge i trädgården, tex i drivbänk, inglasad balkong. Vi föredrar att så i små byttor och krukor för att skörda eller plantera ut vid senare tillfälle. Vi har alltså inte sått något på friland eller i pallkragarna ännu, om man bortser från höstsådderna av morot, palsternacka, havrerot, svartrot. Dessa frön ligger redo sedan länge i jorden. Men annars är faktiskt våra odlingsställen inte odlingsklara ännu. De är fulla av gamla växtdelar, ogräs och en och annan växt som börjar komma åter.
Vad passar då bra att så nu i bladväg? Som listan lite högre upp i inlägget visar, så kan man odla rätt många grödor just nu. Men vill man ha snabba gröna blad kan vi rekommendera spenat, sallat, rucola, dill och den röda grönkålen red russian. Det tar några veckor innan man kan skörda, så det gäller att så nu.De går på några veckor att få en fin skörd. Men vi sår också persilja och andra kryddväxter, men det dröjer betydligt längre innan man kan skörda.


I backar, småkrukor och mindre plastlådor stoppar vi våra frön. Det blir oftast bredsådder i behållarna eller ett gäng frön i små högar som kan bilda tuvor. Passar bra för tex dill. Jorden vi använder är planteringsjord eller jord som är uppgrävd från frilandet. Vi peppar den med pelleterad hönsgödsel och grönsaksgödsel, så det finns näring när planteringsjordens näring efter några veckor tagit slut.
När fröna är nerpetade i jorden behöver all jord bli helt igenom vattnad och därefter måste man se till att ofta besöka växthuset och vattna. Sådder behöver ha jämn fuktighet. Vi brukar använda stora odlingsbrickor där vi ställer alla såbehållare på och så vattnar vi rejält på brickan så att de kan suga upp vatten underifrån. Viktigt är att låta vattnet i brickan bli helt uppsuget då och då, så att odlingsbehållarna inte badar i vatten.
När de gröna bladen växt till önskad storlek brukar vi skörda en stor bukett som vi sätter i en vas på vårt köksbord. Bladen håller sig färska länge på detta sätt och vi kan när som helst plocka till våra smörgåsar eller middagstallrikar. Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Så bladgrönt nu”
Var får man tag i så stora odlingsbrickor?
Undrar ViktoriaPå Willab Garden. De är verkligen superbra.
Toppen,tack! Ska kolla där.
Blandar du i hönsgödsel/grönsaksgödsel direkt vid sådd eller tillför du det vid tex omskolning nör plantan kommit en bit på väg?
Lämna ett svar