Så bladgrönt nu

Bladgrönsaker på smörgås hos Farbror Grön

Just nu är det perfekt tid att så en del härligt goda gröna blad som kan berika salladen eller smörgåspålägget framöver.

Vi sår massvis med frön redan under vintern. Vitsen med det är mestadels att sprida ut arbetet. Lådorna med frön är då förberedda och när utomhusklimatet är rätt kommer fröna att väckas till liv. Vi brukar tänka att när våren är på gång och mina vintersådder börjar titta upp, då vet vi att vårbruket kan påbörjas på allvar. Det har hänt att det blivit en mildperiod under vintern och att frön redan då satt igång med att växa. Det är således för tidigt och kan i värsta fall leda till att plantorna sedan fryser ihjäl.

Men eftersom våra vintersådder har börjat titta upp, och det är vår, så kan vi faktiskt dra slutsatsen att tiden och utomhusklimatet är perfekt för frön att gro nu. Det gäller inte alla typer av frön, utan bara de som vi listat på bilden nedan.

Utomhussaådder förteckning av Farbror Grön

I vårt kallväxthus härbärgerar vi alla våra utomhussådder så här års. Men det går lika bra på ett annat skyddat läge i trädgården, tex i drivbänk, inglasad balkong.  Vi föredrar att så i små byttor och krukor för att skörda eller plantera ut vid senare tillfälle. Vi har alltså inte sått något på friland eller i pallkragarna ännu, om man bortser från höstsådderna av morot, palsternacka, havrerot, svartrot. Dessa frön ligger redo sedan länge i jorden. Men annars är faktiskt våra odlingsställen inte odlingsklara ännu. De är fulla av gamla växtdelar, ogräs och en och annan växt som börjar komma åter.

Vad passar då bra att så nu i bladväg? Som listan lite högre upp i inlägget visar, så kan man odla rätt många grödor just nu. Men vill man ha snabba gröna blad kan vi rekommendera spenat, sallat, rucola, dill och den röda grönkålen red russian. Det tar några veckor innan man kan skörda, så det gäller att så nu.De går på några veckor att få en fin skörd. Men vi sår också persilja och andra kryddväxter, men det dröjer betydligt längre innan man kan skörda.

Sådder i växthuset
Bladgrönsaker i en glasvas hos Farbror Grön

I backar, småkrukor och mindre plastlådor stoppar vi våra frön. Det blir oftast bredsådder i behållarna eller ett gäng frön i små högar som kan bilda tuvor. Passar bra för tex dill. Jorden vi använder är planteringsjord eller jord som är uppgrävd från frilandet. Vi peppar den med pelleterad hönsgödsel och grönsaksgödsel, så det finns näring när planteringsjordens näring efter några veckor tagit slut.

När fröna är nerpetade i jorden behöver all jord bli helt igenom vattnad och därefter måste man se till att ofta besöka växthuset och vattna. Sådder behöver ha jämn fuktighet. Vi brukar använda stora odlingsbrickor där vi ställer alla såbehållare på och så vattnar vi rejält på brickan så att de kan suga upp vatten underifrån. Viktigt är att låta vattnet i brickan bli helt uppsuget då och då, så att odlingsbehållarna inte badar i vatten.

När de gröna bladen växt till önskad storlek brukar vi skörda en stor bukett som vi sätter i en vas på vårt köksbord. Bladen håller sig färska länge på detta sätt och vi kan när som helst plocka till våra smörgåsar eller middagstallrikar. Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Så bladgrönt nu”

  1. Var får man tag i så stora odlingsbrickor?
    Undrar Viktoria

    1. På Willab Garden. De är verkligen superbra.

    2. Toppen,tack! Ska kolla där.

  2. Blandar du i hönsgödsel/grönsaksgödsel direkt vid sådd eller tillför du det vid tex omskolning nör plantan kommit en bit på väg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *