Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om serieodling
Det är ett hån mot jorden att inte utnyttja den maximalt, menar Sara Bäckmo i veckans poddavsnitt om serieodling.
Jag håller verkligen med Sara om det. När jag skördat vill jag direkt plantera något nytt. Det ser dessutom fult och tomt ut med en massa luckor i landen och odlingslådorna, så då är jag där och vill fylla ut med nytt grönt. Mina odlingar är även mina rabatter och de ska vara snygga för ögat med.
Genom att driva upp ätbara växter återkommande under säsongen kan plantor avlösa varandra i odlingen och ge maximalt med skörd under årets alla månader då det inte är tjäle i marken.
På vissa håll i min trädgård och även i Saras hinner jorden med tre olika grödor efter varandra. För att lyckas med det behöver man sätta igång tidigt och avsluta sent med sina frösådder. Vi kallar det för serieodling. För att kunna skörda två eller tre omgångar behöver man planera noga. Det kan handla om att sikta in sig på växter med kort utvecklingstid, tex bladgrönsaker som sallat, rucola, dill, spenat, rädisor. Sätter man vitlök, brukar den skördas i slutet av juli och efter det finns bra med plats till något nytt. Lika är det med tex tidiga morötter och potatis. Det finns också grödor som gärna växer på höstkanten och kan sås under sommaren. Vi tänker då på tex kål, höstmorötter, majrova, betor.
Lyssna på avsnittet om serieodling där jag och Sara Bäckmo pratar om hur vi rent praktiskt utnyttjar plats och jord för att kunna skörda så mycket som möjligt.
Vår ena sponsor är Klostra handelsträdgård som ger er lyssnare 10% i rabatt på tomatplantor om ni uppger rabattkoden odlare. Erbjudandet gäller till den 2/4.Operose är vår andra sponsor som låter meddela att de finns på Nordiska Trädgårdar i monter C0439. Vill du som företagare vara med och sponsra podden Två odlare emellan, är du välkommen att maila johannes@farbrorgron.se.
Mer om serieodling kan man läsa i ett annat inlägg vi publicerade för ett tag sedan eller se filmklippet nedan.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande på grönsaker?Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande på grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar