Din varukorg är för närvarande tom!
Runåbergs fröer – aubergine

Vi har glädjen att presentera årets andra inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Den här gången ligger fokus på den underbara växten aubergine och sorten Wenta. Runåbergs fröer är ett litet fröföretag som säljer ekologiska fröer av enormt god kvalité och i Sveriges vackraste fröpåsar. Följ med in i auberigevärlden.
Just nu bjuder Runåbergs fröer på en påse av auberginesorten Wenta när ni gör en fröbeställning på minst 5 andra påsar. Erbjudandet gäller till den 10/2 2019 och genom att skriva ”Farbror Grön Wenta” i meddelanderutan när ni gör er fröbeställning får ni denna sort utan någon extra kostnad.
Mindre frukter = större skörd
Det kanske låter orimligt att man ska få större skörd genom mindre frukter men det är precis så det blir när man odlar sorter med relativt små frukter. Sedan sju år tillbaka odlar vi bara auberginesorter som ger mindre och smalare frukter än de man normalt tänker på när det gäller aubergine. Dessa sorter, där Wenta är en av dem, ger mer portionsbaserade frukter och under en längre tid och är därmed betydligt lättare att få in i matlagningen än de sorter som nästan har fotbollsstora frukter.

Lite om hur vi odlar aubergine
Vi sår våra auberginefrön i februari under växtbelysning och planterar om dem ca 2 – 3 gånger innan slutplantering, någon gång under första hälften av juni. Vi odlar dem lite varstans i våra odlingar men har en förkärlek att ställa upp dem på takterassen i olika slags behållare på mellan 20 – 60 liter. Till varje 10 liter planteringsjord tillför vi ca 80 g pelletterat grönsaksgödsel samt ca 30 g Algmin eller stenmjöl. Förutom gödsel behöver de dessutom ganska mycket vatten och gärna några bambupinnar som växtstöd så att de inte blåser av. Dålig pollinering är oftast den vanligaste orsaken till varför frukter uteblir. Se till att dutta, och det räcker med fingertopparna, mellan blommorna så att pollen sprids.

Wenta på takfarmen
2013 odlade vi på takfarmen för första gången och det var där och då vi upptäckte auberginen Wenta. Dessa långsmala frukter är underbara att ugnsbaka, steka i skivor eller dela i två halvor och fräsa ihop med lite tomat och zucchini. Som ni även ser på bilden ovanför är den också en fröjd för ögat, långt mycket vackrare än de större svartrunda frukterna man hittar i livsmedelsaffärerna. Just den här plantan växer i en odlingsbädd.

Våra senaste inlägg
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar