Ett måste när man odlar egna rödbetor är att göra den klassiska ryska rödbetsoppan på vegetariskt vis. Odlar man även vitkål, lök och pepparrot känns ju soppan än mer lyxig.
Ingredienser 4 port
Soppa:
500 g råa rödbetor
1- 2 gula lökar
250 g vitkål
2 msk smör
1 ½ l vatten
3 grönsaksbuljongstärningar
1 lagerblad
2 msk vinäger
salt & vitpeppar
Pepparrotsgrädde:
Vispgrädde
Riven pepparrot
salt
Gör så här: Skala och finstrimla rödbetorna. Det går också att riva, men jag tycker det blir mycket finare när man skurit fint. Vitkålen strimlas lättast med osthyvel. Skär löken i fina skivor. Fräs allt i smör några minuter. Fyll på med vatten och buljongtärningar, lagerbladet och kryddor. Koka under lock på svag värme i 20-30 minuter. Smaka av med vinäger och salt. Vispa grädde och blanda i pepparrot och salt efter smak. Servera soppan med pepparrotsgrädden och ett gott bröd.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar