Rödbetsrisotto med timjan och rostade hasselnötter

Det är både väldigt effektfullt och otroligt gott att förgylla en risotto med riven rödbeta. Denna rödbetsrisotto räcker till 4 portioner.

Ingredienser till 4 portioner

  • 6 dl vatten + 1 msk grönsaksbuljongspulver eller 6 dl egen buljong
  • 1  liten rödlök
  • 1 klick smör
  • 3 dl avorioris
  • 2-3 dl vitt vin
  • 3-4 grovrivna råa rödbetor
  • 2 dl finriven parmesanost, samt 1/2 dl grovriven.
  • salt och peppar efter smak
  • några kvista färsk timjan eller några nypor torkad
  • 1-2 dl hasselnötter

Gör så här: Skala de råa rödbetorna under kallt vatten och grovriv dem sedan. Finhacka rödlöken. Riv parmesanosten. Dela hasselnötterna en gång och torrhosta dem i en stekpanna. Låt dem få lite gyllenbrun färg. Koka upp vattnet med buljongen i en kastrull. Fräs löken i smör i en annan ganska stor kastrull på låg värme. Löken ska bli mjuk och nästan genomskinlig. Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut. Se till att det inte blir bränt. Om det oturligt nog skulle bli det, är det bästa att hälla bort och börja från början.

Häll i en skvätt vin och en skvätt buljong så att riset blir täckt. Låt puttra så att vätskan reduceras lite. Fortfarande på låg värme så att inget bränns vid. Viktigt att hela tiden röra i kastrullen. Fyll på med mer vätska, både buljong och vin. När även denna vätska reducerats hyller man på med ännu mer. Sedan när all vätska är i kastrullen ska riset puttra till det är nästan klart. Det ska alltså vara lite tuggmotstånd. Om nästan ingen vätska är kvar och riset känns hårt när man provsmakar, fyller man på med mer vatten eller vin. Smaka av med salt och peppar och blanda ner timjan. När riset börjar bli klart men ännu har lite tuggmotstånd blandar man i rödbetsrivet. Blanda väl och låt det puttra med. Tillsätt ev mer vätska. Blanda ner den finrivna parmesanosten och se till att allt smälter, men inte bränns vid.

Rödbetsrisotto kan serveras i djupa tallrikar. Strö över den grovrivna parmesanen och hasselnötterna. Fint och gott blir det också med lite rucolablad och timjan. På bilden har jag skurit rödlök i skivor som jag fräst en aning på båda sidorna. Risotton är god som ensamrätt, men det är också gott att äta något till, tex någon form av biff, blandad svamp eller en bit chèvre.

Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Rödbetsrisotto med timjan och rostade hasselnötter”

  1. Novisen undrar ska det vara kokt eller rå rödbeta?

    1. Tack! Vi förtydligar i receptet. Det ska vara råa rödbetor, kokta blir de under tillagningen. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *