Det är både väldigt effektfullt och otroligt gott att förgylla en risotto med riven rödbeta. Denna rödbetsrisotto räcker till 4 portioner.
Ingredienser till 4 portioner
- 6 dl vatten + 1 msk grönsaksbuljongspulver eller 6 dl egen buljong
- 1 liten rödlök
- 1 klick smör
- 3 dl avorioris
- 2-3 dl vitt vin
- 3-4 grovrivna råa rödbetor
- 2 dl finriven parmesanost, samt 1/2 dl grovriven.
- salt och peppar efter smak
- några kvista färsk timjan eller några nypor torkad
- 1-2 dl hasselnötter
Gör så här: Skala de råa rödbetorna under kallt vatten och grovriv dem sedan. Finhacka rödlöken. Riv parmesanosten. Dela hasselnötterna en gång och torrhosta dem i en stekpanna. Låt dem få lite gyllenbrun färg. Koka upp vattnet med buljongen i en kastrull. Fräs löken i smör i en annan ganska stor kastrull på låg värme. Löken ska bli mjuk och nästan genomskinlig. Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut. Se till att det inte blir bränt. Om det oturligt nog skulle bli det, är det bästa att hälla bort och börja från början.
Häll i en skvätt vin och en skvätt buljong så att riset blir täckt. Låt puttra så att vätskan reduceras lite. Fortfarande på låg värme så att inget bränns vid. Viktigt att hela tiden röra i kastrullen. Fyll på med mer vätska, både buljong och vin. När även denna vätska reducerats hyller man på med ännu mer. Sedan när all vätska är i kastrullen ska riset puttra till det är nästan klart. Det ska alltså vara lite tuggmotstånd. Om nästan ingen vätska är kvar och riset känns hårt när man provsmakar, fyller man på med mer vatten eller vin. Smaka av med salt och peppar och blanda ner timjan. När riset börjar bli klart men ännu har lite tuggmotstånd blandar man i rödbetsrivet. Blanda väl och låt det puttra med. Tillsätt ev mer vätska. Blanda ner den finrivna parmesanosten och se till att allt smälter, men inte bränns vid.
Rödbetsrisotto kan serveras i djupa tallrikar. Strö över den grovrivna parmesanen och hasselnötterna. Fint och gott blir det också med lite rucolablad och timjan. På bilden har jag skurit rödlök i skivor som jag fräst en aning på båda sidorna. Risotton är god som ensamrätt, men det är också gott att äta något till, tex någon form av biff, blandad svamp eller en bit chèvre.
Theres Lundén
Lämna ett svar