Ramslök – våra godaste gröna ramslöksrecept

Ramslökens skördesäsong är här och vi vill gärna dela med oss av våra allra bästa recept med ramslök i. Smaklig spis!

Livet är verkligen orättvist när det gäller ramslök och tillgången till denna fantastiskt smakande lökväxt. Vissa människor har hur mycket som helst att kunna plocka medan andra aldrig har fått chansen att ens smaka ett nyplockat blad.

Där vi bor finns ingen vild ramslök. Vi har ordnat med vår egna lilla odling. Det är ingen direkt uppsjö av plantor, men vi kan om vi är lite sparsamma med de få blad vi kan skörda, ändå göra flera slags goda grejer med ramslökssmak. Har du ingen egen odling eller bor långt ifrån vildväxande ramlökshav, brukar det finns blad i grönsaksdisken så här på våren.

Läs om gärna Så din egen ramslök

Nedan följer några favoritrecept med just ramslök.


Ramslökssmör recept
Fantastiskt gott ramslökssmör

Läckert ramslökssmör

Innan vi själva började odla ramslök besökte vi ett medeltidsevenemang i Skåne. Där köpte vi något slags pannbröd med ramslökssmör. Det var så där otroligt gott och vi kan fortfarande minnas dess smak i detalj. Några år senare kan vi göra vårt egna ramslökssmör. Vilken lycka!

Ingredienser
  • 50 – 100 g smör
  • 5 – 10 ramslöksblad
  • örtsalt

Gör så här: Ta en rejäl klick smör och lägg på ett fat eller skärbräda. Hacka ramslöksbladen så fint du kan. Vi brukar skära bladen först i tunna, tunna strimlor och därefter hacka allt. Blanda i hacket i smöret och blanda med en gaffel. Ju fler ramslöksblad desto smakrikare smör!


Ramslöksmajonnäs med ljus ramslöksolja

Ramslöksmajonnäs

En sagolik majonnäs som höjer allt från grillade hamburgare till en somrig pastasallad. Det tar ca 5 min att göra den här majonnäsen från att du börjar att vispa. På bilden ovan har vi gjort majonäsen med ramslöksolja.

Ingredienser

  • 2 st äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk ljus vinäger
  • 2,5 dl neutral olja (alt 1 dl olja och 1,5 dl ramslöksolja)
  • 1 dl neutral olja
  • En skvätt salt
  • Lite nymortlad svartpeppar
  • Finhackad ramslök, dvs 5-10 blad

Gör så här: Blanda äggulor, vinäger och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle eller droppvis samtidigt som du vispar. När all olja är tillsatt och du tycker att majonäsen har en bra konsistens är den klar. Nu är det dags för smaksättningen. Blanda i ramslökshacket. Förvaras i kylen.


Duchessepotatis med ramslök
Gårdagens potatismos kan på detta sätt bli en läckerhet.

Duchessepotatis med smak av ramslök

Får man potatismos över, kan det bli till ett lyxigt tillbehör dagen efter. Här har vi gjort duchessepotatis med smak av ramslök. Till det serverades vegoschnitzel, sallad och ramslökssmör.

Ingredienser för 4 port
  • Hemmagjort potatismos för fyra portioner
  • 1 ägg
  • 10-20 finhackade ramslöksblad
  • örtsalt

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda potatismoset med ett rått ägg. Blanda sedan i örtsalt och ramslökshack i moset. Jag brukar ta så många blad så att det blir jämnt fördelat. Spritsa fina marängliknande potatismoshögar på en plåt med bakplåtspapper. Tänk ungefär 1/2 dl potatismos i varje klick. Grädda mitt i ugnen tills de har fått fin färg, 8-10 minuter.


I stället för vitlöksbröd kan bröden få smak av ramslök.

Ramslöksbröd

Förgyll ditt bröd med ramslök nu när det är vår. Det blir verkligen ett gott tillbehör till middagen eller kanske till kvällssmyset med ett glas vin.

Ingredienser 
  • 50 – 100 g smör
  • 5 – 10 ramslöksblad
  • örtsalt
  • bröd, tex levain, baguette, ciabatta

Gör så här: Ta en rejäl klick smör och lägg på ett fat eller skärbräda. Hacka ramslöksbladen så fint du kan. Vi brukar skära bladen först i tunna, tunna strimlor och därefter hacka allt. Blanda i hacket i smöret och mosa med en gaffel. Ju fler ramslöksblad man har i, desto smakrikare smör! Smaka av med örtsalt.

Skär brödet i skivor och bred rikligt med smör på varje skiva. Man kan också skära som en hasselbackspotatis och lägga smörklickar mellan skivorna. Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader. De är klart när bröden/brödet börjat få lite gyllenbrun färg.


Ramslöksolja

Att göra en egen ramslöksolja är enkelt och ett bra sätt att bevara ramslökssmaken i några veckor.

Ingredienser

  • en del neutral olja
  • en del ramslöksblad

Gör så här: Mixa väl sköljda blad med oljan. Sila bort det grövsta bladresterna i ett durkslag. Lite bladbitar är helt okej att ha kvar. Känns oljan för tjock kan den spädas med mer olja. Förvara i ett par veckor i kylen i en burk eller flaska med tättslutande lock. God att ringla över salladen.


Vad använder helst ramslök till? Ge os gärna tips på fler goda ramslöksrecept!

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

5 svar till ”Ramslök – våra godaste gröna ramslöksrecept”

  1. Profilbild för Anette högberg
    Anette högberg

    Potatisgratäng med ramslök:
    Potatis, morot, ramslök, grädde, salt, svart och vitpeppar.
    Varva potatis, morot och ramslök, salta och peppra mellan varje potatislager.
    Häll på grädde och skiva tunna skivor smör och täck hela gratängen översta lagret.
    Moroten i gratängen tillför ytterst lite sötma, och tillför gratängen en MYCKET god smak.

  2. Profilbild för Laila Engström
    Laila Engström

    Tack för ramslöksrecepten! Ni vill ha tips på fler recept. Jag brukar leverera ramslök till min dotter som har en hemsida med ett tjugotal recept på ramslök, hennes favoritgrönsak. Adressen är katinkaskitchen.com
    Hälsningar
    Laila

  3. Profilbild för Gun Liljengren
    Gun Liljengren

    Är uppvuxen med nässelsoppa på valborg, en tradition som jag haft med mig hela livet. De två senaste åren har jag smaksatt soppan med 15-20 ramslöksblad vilket gjorde soppan himmelskt god. Ett par ägghalvor piggar upp det hela.

  4. En favorit hos oss är Ramslökspesto
    Ramslök
    Solrosfrön
    Smakrik ost, exempelvis prästost
    Rapsolja
    Flingsalt
    Mixa allt i en matberedare och servera till nykokt pasta

  5. Profilbild för Britt-Marie Ahlgren
    Britt-Marie Ahlgren

    Färskost med ramslök
    Mixa ramslök o färskost, typ Philadelphia, smaksätt med flingsalt, svartpeppar o citronskal.
    Underbart gott på fröknäcke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *