Ramslökens skördesäsong är här och vi vill gärna dela med oss av våra allra bästa recept med ramslök i. Smaklig spis!
Livet är verkligen orättvist när det gäller ramslök och tillgången till denna fantastiskt smakande lökväxt. Vissa människor har hur mycket som helst att kunna plocka medan andra aldrig har fått chansen att ens smaka ett nyplockat blad.
Där vi bor finns ingen vild ramslök. Vi har ordnat med vår egna lilla odling. Det är ingen direkt uppsjö av plantor, men vi kan om vi är lite sparsamma med de få blad vi kan skörda, ändå göra flera slags goda grejer med ramslökssmak. Har du ingen egen odling eller bor långt ifrån vildväxande ramlökshav, brukar det finns blad i grönsaksdisken så här på våren.
Läs om gärna Så din egen ramslök
Nedan följer några favoritrecept med just ramslök.
Läckert ramslökssmör
Innan vi själva började odla ramslök besökte vi ett medeltidsevenemang i Skåne. Där köpte vi något slags pannbröd med ramslökssmör. Det var så där otroligt gott och vi kan fortfarande minnas dess smak i detalj. Några år senare kan vi göra vårt egna ramslökssmör. Vilken lycka!
Ingredienser
- 50 – 100 g smör
- 5 – 10 ramslöksblad
- örtsalt
Gör så här: Ta en rejäl klick smör och lägg på ett fat eller skärbräda. Hacka ramslöksbladen så fint du kan. Vi brukar skära bladen först i tunna, tunna strimlor och därefter hacka allt. Blanda i hacket i smöret och blanda med en gaffel. Ju fler ramslöksblad desto smakrikare smör!
Ramslöksmajonnäs
En sagolik majonnäs som höjer allt från grillade hamburgare till en somrig pastasallad. Det tar ca 5 min att göra den här majonnäsen från att du börjar att vispa. På bilden ovan har vi gjort majonäsen med ramslöksolja.
Ingredienser
- 2 st äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk ljus vinäger
- 2,5 dl neutral olja (alt 1 dl olja och 1,5 dl ramslöksolja)
- 1 dl neutral olja
- En skvätt salt
- Lite nymortlad svartpeppar
- Finhackad ramslök, dvs 5-10 blad
Gör så här: Blanda äggulor, vinäger och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle eller droppvis samtidigt som du vispar. När all olja är tillsatt och du tycker att majonäsen har en bra konsistens är den klar. Nu är det dags för smaksättningen. Blanda i ramslökshacket. Förvaras i kylen.
Duchessepotatis med smak av ramslök
Får man potatismos över, kan det bli till ett lyxigt tillbehör dagen efter. Här har vi gjort duchessepotatis med smak av ramslök. Till det serverades vegoschnitzel, sallad och ramslökssmör.
Ingredienser för 4 port
- Hemmagjort potatismos för fyra portioner
- 1 ägg
- 10-20 finhackade ramslöksblad
- örtsalt
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda potatismoset med ett rått ägg. Blanda sedan i örtsalt och ramslökshack i moset. Jag brukar ta så många blad så att det blir jämnt fördelat. Spritsa fina marängliknande potatismoshögar på en plåt med bakplåtspapper. Tänk ungefär 1/2 dl potatismos i varje klick. Grädda mitt i ugnen tills de har fått fin färg, 8-10 minuter.
Ramslöksbröd
Förgyll ditt bröd med ramslök nu när det är vår. Det blir verkligen ett gott tillbehör till middagen eller kanske till kvällssmyset med ett glas vin.
Ingredienser
- 50 – 100 g smör
- 5 – 10 ramslöksblad
- örtsalt
- bröd, tex levain, baguette, ciabatta
Gör så här: Ta en rejäl klick smör och lägg på ett fat eller skärbräda. Hacka ramslöksbladen så fint du kan. Vi brukar skära bladen först i tunna, tunna strimlor och därefter hacka allt. Blanda i hacket i smöret och mosa med en gaffel. Ju fler ramslöksblad man har i, desto smakrikare smör! Smaka av med örtsalt.
Skär brödet i skivor och bred rikligt med smör på varje skiva. Man kan också skära som en hasselbackspotatis och lägga smörklickar mellan skivorna. Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader. De är klart när bröden/brödet börjat få lite gyllenbrun färg.
Ramslöksolja
Att göra en egen ramslöksolja är enkelt och ett bra sätt att bevara ramslökssmaken i några veckor.
Ingredienser
- en del neutral olja
- en del ramslöksblad
Gör så här: Mixa väl sköljda blad med oljan. Sila bort det grövsta bladresterna i ett durkslag. Lite bladbitar är helt okej att ha kvar. Känns oljan för tjock kan den spädas med mer olja. Förvara i ett par veckor i kylen i en burk eller flaska med tättslutande lock. God att ringla över salladen.
Vad använder helst ramslök till? Ge os gärna tips på fler goda ramslöksrecept!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar