Din varukorg är för närvarande tom!
Ramslök – våra godaste gröna ramslöksrecept

Ramslökens skördesäsong är här och vi vill gärna dela med oss av våra allra bästa recept med ramslök i. Smaklig spis!
Livet är verkligen orättvist när det gäller ramslök och tillgången till denna fantastiskt smakande lökväxt. Vissa människor har hur mycket som helst att kunna plocka medan andra aldrig har fått chansen att ens smaka ett nyplockat blad.
Där vi bor finns ingen vild ramslök. Vi har ordnat med vår egna lilla odling. Det är ingen direkt uppsjö av plantor, men vi kan om vi är lite sparsamma med de få blad vi kan skörda, ändå göra flera slags goda grejer med ramslökssmak. Har du ingen egen odling eller bor långt ifrån vildväxande ramlökshav, brukar det finns blad i grönsaksdisken så här på våren.
Läs om gärna Så din egen ramslök
Nedan följer några favoritrecept med just ramslök.

Läckert ramslökssmör
Innan vi själva började odla ramslök besökte vi ett medeltidsevenemang i Skåne. Där köpte vi något slags pannbröd med ramslökssmör. Det var så där otroligt gott och vi kan fortfarande minnas dess smak i detalj. Några år senare kan vi göra vårt egna ramslökssmör. Vilken lycka!
Ingredienser
- 50 – 100 g smör
- 5 – 10 ramslöksblad
- örtsalt
Gör så här: Ta en rejäl klick smör och lägg på ett fat eller skärbräda. Hacka ramslöksbladen så fint du kan. Vi brukar skära bladen först i tunna, tunna strimlor och därefter hacka allt. Blanda i hacket i smöret och blanda med en gaffel. Ju fler ramslöksblad desto smakrikare smör!

Ramslöksmajonnäs
En sagolik majonnäs som höjer allt från grillade hamburgare till en somrig pastasallad. Det tar ca 5 min att göra den här majonnäsen från att du börjar att vispa. På bilden ovan har vi gjort majonäsen med ramslöksolja.
Ingredienser
- 2 st äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk ljus vinäger
- 2,5 dl neutral olja (alt 1 dl olja och 1,5 dl ramslöksolja)
- 1 dl neutral olja
- En skvätt salt
- Lite nymortlad svartpeppar
- Finhackad ramslök, dvs 5-10 blad
Gör så här: Blanda äggulor, vinäger och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle eller droppvis samtidigt som du vispar. När all olja är tillsatt och du tycker att majonäsen har en bra konsistens är den klar. Nu är det dags för smaksättningen. Blanda i ramslökshacket. Förvaras i kylen.

Duchessepotatis med smak av ramslök
Får man potatismos över, kan det bli till ett lyxigt tillbehör dagen efter. Här har vi gjort duchessepotatis med smak av ramslök. Till det serverades vegoschnitzel, sallad och ramslökssmör.
Ingredienser för 4 port
- Hemmagjort potatismos för fyra portioner
- 1 ägg
- 10-20 finhackade ramslöksblad
- örtsalt
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda potatismoset med ett rått ägg. Blanda sedan i örtsalt och ramslökshack i moset. Jag brukar ta så många blad så att det blir jämnt fördelat. Spritsa fina marängliknande potatismoshögar på en plåt med bakplåtspapper. Tänk ungefär 1/2 dl potatismos i varje klick. Grädda mitt i ugnen tills de har fått fin färg, 8-10 minuter.

Ramslöksbröd
Förgyll ditt bröd med ramslök nu när det är vår. Det blir verkligen ett gott tillbehör till middagen eller kanske till kvällssmyset med ett glas vin.
Ingredienser
- 50 – 100 g smör
- 5 – 10 ramslöksblad
- örtsalt
- bröd, tex levain, baguette, ciabatta
Gör så här: Ta en rejäl klick smör och lägg på ett fat eller skärbräda. Hacka ramslöksbladen så fint du kan. Vi brukar skära bladen först i tunna, tunna strimlor och därefter hacka allt. Blanda i hacket i smöret och mosa med en gaffel. Ju fler ramslöksblad man har i, desto smakrikare smör! Smaka av med örtsalt.
Skär brödet i skivor och bred rikligt med smör på varje skiva. Man kan också skära som en hasselbackspotatis och lägga smörklickar mellan skivorna. Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader. De är klart när bröden/brödet börjat få lite gyllenbrun färg.

Ramslöksolja
Att göra en egen ramslöksolja är enkelt och ett bra sätt att bevara ramslökssmaken i några veckor.
Ingredienser
- en del neutral olja
- en del ramslöksblad
Gör så här: Mixa väl sköljda blad med oljan. Sila bort det grövsta bladresterna i ett durkslag. Lite bladbitar är helt okej att ha kvar. Känns oljan för tjock kan den spädas med mer olja. Förvara i ett par veckor i kylen i en burk eller flaska med tättslutande lock. God att ringla över salladen.
Vad använder helst ramslök till? Ge os gärna tips på fler goda ramslöksrecept!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Ramslök – våra godaste gröna ramslöksrecept”
Potatisgratäng med ramslök:
Potatis, morot, ramslök, grädde, salt, svart och vitpeppar.
Varva potatis, morot och ramslök, salta och peppra mellan varje potatislager.
Häll på grädde och skiva tunna skivor smör och täck hela gratängen översta lagret.
Moroten i gratängen tillför ytterst lite sötma, och tillför gratängen en MYCKET god smak.Tack för ramslöksrecepten! Ni vill ha tips på fler recept. Jag brukar leverera ramslök till min dotter som har en hemsida med ett tjugotal recept på ramslök, hennes favoritgrönsak. Adressen är katinkaskitchen.com
Hälsningar
LailaÄr uppvuxen med nässelsoppa på valborg, en tradition som jag haft med mig hela livet. De två senaste åren har jag smaksatt soppan med 15-20 ramslöksblad vilket gjorde soppan himmelskt god. Ett par ägghalvor piggar upp det hela.
En favorit hos oss är Ramslökspesto
Ramslök
Solrosfrön
Smakrik ost, exempelvis prästost
Rapsolja
Flingsalt
Mixa allt i en matberedare och servera till nykokt pastaFärskost med ramslök
Mixa ramslök o färskost, typ Philadelphia, smaksätt med flingsalt, svartpeppar o citronskal.
Underbart gott på fröknäcke
Lämna ett svar