Din varukorg är för närvarande tom!
Potatissallad med basilika och parmesan

Vi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger är en av familjens stora favoriter. Om barnen får välja är det denna sallad som hamnar på första plats. Stort tack till Elisabeth som lärde mig, Johannes, att laga denna någon gång i början av millenniet.
När man tänker på potatissallad får man oftast upp en klassiska vita potatissalladen i huvudet. Den som innehåller potatisar i kuber eller skivor och som blandas med cremè fraiche eller gräddfil och lite majonäs, purjolök, kapris, dill eller rödlök. Ibland, när den är hemlagad kan den vara fantastisk och när man köper den färdig helt ok.
Vill du göra den vita salladen klickar du här: Enkel och god potatissallad


Men den här salladen som baseras på små små hela potatisar, gärna färskpotatisar och som blandas med basilika och parmesan är något helt annat. De Italienska smakerna tar över och lyfter de små knölarna till en ny nivå.
Den här potatissalladen passar utmärkt till grillbuffen, rökta laxen, grillad hallumi, sparris eller till picknicken – lika god nygjord som kylskåpskall och håller i ett par dagar i kylskåpet.
Ingredienser
- 1 kg små färskpotatisar eller små vanliga, potatisarna ska skrubbas rena, skalet ska vara kvar
- ½ dl solroskärnor, pumpakärnor eller pinjenötter ( kan också uteslutas)
- ½-1 dl riven parmesan
- basilikablad


Vinägrett
- 1 dl finhackad färsk basilika
- 1 dl olivolja
- ½ dl vinäger den du har hemma, en vit vinäger färgar inte salladen.
- 2 pressade vitlöksklyftor
- ½ tsk salt
- 2 krm peppar
Gör så här: Borsta potatisen väl och koka med skalen på. Blanda ingredienserna till vinägretten. Häll den över den varma väl avrunna potatisen och låt kallna. Rosta pinjenötterna/solroskärnorna i het torr panna och blanda försiktigt i dem, osten och grovt strimlade basilikablad i salladen. Rör om med en slickepott för att inte ha sönder potatisen. Njut!
Läs mer om att göra egen vinäger här: Egen äppelcidervinäger – grunden, Egen äppelcidervinäger -hela processen


Tips på topping: På några av bilderna, den längst upp och en av de längst ner kan du skönja rödlöksklyftor. Det är något vi börjat med på senare år, att först steka rödlöksklyftor varsamt i olivolja med lite salt och blanda ner när de svalnat. Rödlöksklyftorna ger ytterligare en smakdimension och fgör dessutom salladen än mer vacker.
Läs mer om hur vi odlar lök: Odla lök som Farbror Grön



Tidigare måltider med denna underbara basilika och parmesanpotatissallad.
Du finner flera potatissallader här: Potatissallad – på 5 olika vis
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar