Potatissallad med basilika och parmesan

Vi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger är en av familjens stora favoriter. Om barnen får välja är det denna sallad som hamnar på första plats. Stort tack till Elisabeth som lärde mig, Johannes, att laga denna någon gång i början av millenniet.

När man tänker på potatissallad får man oftast upp en klassiska vita potatissalladen i huvudet. Den som innehåller potatisar i kuber eller skivor och som blandas med cremè fraiche eller gräddfil och lite majonäs, purjolök, kapris, dill eller rödlök. Ibland, när den är hemlagad kan den vara fantastisk och när man köper den färdig helt ok.

Vill du göra den vita salladen klickar du här: Enkel och god potatissallad

Men den här salladen som baseras på små små hela potatisar, gärna färskpotatisar och som blandas med basilika och parmesan är något helt annat. De Italienska smakerna tar över och lyfter de små knölarna till en ny nivå.

Den här potatissalladen passar utmärkt till grillbuffen, rökta laxen, grillad hallumi, sparris eller till picknicken – lika god nygjord som kylskåpskall och håller i ett par dagar i kylskåpet.

Ingredienser
  • 1 kg små färskpotatisar eller små vanliga, potatisarna ska skrubbas rena, skalet ska vara kvar
  • ½ dl solroskärnor, pumpakärnor eller pinjenötter ( kan också uteslutas)
  • ½-1 dl riven parmesan
  • basilikablad

Vinägrett

  • 1 dl finhackad färsk basilika
  • 1 dl olivolja
  • ½ dl vinäger den du har hemma, en vit vinäger färgar inte salladen.
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • ½ tsk salt
  • 2 krm peppar

Gör så här: Borsta potatisen väl och koka med skalen på. Blanda ingredienserna till vinägretten. Häll den över den varma väl avrunna potatisen och låt kallna. Rosta pinjenötterna/solroskärnorna i het torr panna och blanda försiktigt i dem, osten och  grovt strimlade basilikablad i salladen. Rör om med en slickepott för att inte ha sönder potatisen. Njut!

Läs mer om att göra egen vinäger här: Egen äppelcidervinäger – grunden, Egen äppelcidervinäger -hela processen

Tips på topping: På några av bilderna, den längst upp och en av de längst ner kan du skönja rödlöksklyftor. Det är något vi börjat med på senare år, att först steka rödlöksklyftor varsamt i olivolja med lite salt och blanda ner när de svalnat. Rödlöksklyftorna ger ytterligare en smakdimension och fgör dessutom salladen än mer vacker.

Läs mer om hur vi odlar lök: Odla lök som Farbror Grön

Tidigare måltider med denna underbara basilika och parmesanpotatissallad.

Du finner flera potatissallader här: Potatissallad – på 5 olika vis

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *