Din varukorg är för närvarande tom!
Ponderosa – tomaten som håller i minst 6 månader
Att kunna njuta av egna tomater hela året har verkligen varit en dröm så länge vi kan minnas. Nu verkar det som att drömmen är på väg att slå in. I mer än ett halvår har vår egenodlade ponderosa-tomat legat i en skål i vårt kök.
Du blir inte vansinnigt hänförd av ponderosas komplexa smaksensation eller textur, den är ganska Svensk skulle man kunna säga. Lagom halvtråkig, anonym och förutsägbar. Dess storhet ligger inte i den gastronomiska kategorin utan i dess uthållighet och det är för denna jag uppskattat den.
Man odlar olika grönsaker av olika anledningar och det är inte mer märkvärdigt att odla en ordinär tommat med lång hållbarhet som att odla en halvtråkig potatis med snabb utvecklingstid. Det gör ju att man kan stretcha ut sin skörd i båda riktningarna och det är fantastiskt kul och ger mer mat. Men för oss är det ändå ovanligt att odla halvtråkiga grönsaker då vi älskar att odla de som smakar bäst och verkligen inriktat oss på att odla smakfulla grödor de senaste åren. Men vill man odla för självhushåll behöver man se lite längre än så. Smaken av egenodlat smakar många gånger lite extra bara genom att man vet att det är lönen av egen ansträngning man äter. Tack Emma Crawley som fick mig att upptäcka den här tomaten. Den har inte bara givit oss flera kilo tomater utan även massor av nya tankar.

Ingen annan tomat förutom Ponderosa har klarat av att vara vid liv i nästan ett år i vårt hem i rumstemperatur. Vilket är fantastiskt imponerande! Den röda piennolotomaten Principe Borghese håller bara till någon gång in i slutet av januari, vilket så klart inte är fy skam, men att en tomat håller i nästan ett år inomhus är ju galet bra! Adjö till köptomater!

Så här brukar det se ut från september till november inomhus hos oss. Skördade grönsaker i form av tomater, chili och pumpor ligger mer eller mindre överallt i vår lägenhet. Alla brickor och uppläggningsfat går åt och ibland klär vi till och med in backar med tidningspapper och förvarar dem under möbler och utmed väggarna. Det är extra viktigt om man förvarar färska grönsaker inomhus. Se också till att varje vecka plocka om dem och sortera ut de som är mogna och plocka bort de som blivit dåliga. Det händer alla, det är inget tecken på att du är en dålig odlare eller förvarar dem fel. Vissa frukter orkar helt enkelt inte hela vägen pga olika orsaker. Se till att du aldrig förvarar dina mognande grönsaker direkt på bord eller möbler. Ett par imploderade pumpor eller ruttnade tomater förstör mer än man kan önska.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Ponderosa – tomaten som håller i minst 6 månader”
Hej! Kan du tipsa varifrån man kan beställa Ponderosa frön för leverans till Åland? mvh Rea
Lämna ett svar