Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om odlariver och gängliga plantor
Tänk att vårt premiäravsnitt fick vår podcast att hamna på iTunes topplista över de mest populära poddarna just nu. Nu är det dags för vårt andra avsnitt om vår odlariver som verkligen gör sig påmind nu i januari.
Ni som redan känner till Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård och Farbror Grön vet ju att vi i princip odlar jämt och ständigt. Men det är ändå något speciellt som händer när vi passerar nyårsafton och går in på ett nytt odlingsår, även för oss. Nu går vi mot ljusare dagar och för varje vecka vaknar det fler och fler odlingsentusiaster och trafiken i trädgårdsgrupperna på facebook intensifieras.
Fortfarande finns det en hel del skördar och kulturer i våra hem som vittnar om det gångna odlingsåret och innan vinägern är klar, alla lagrade rotfrukter och tomater är uppätna så sår vi nya frön. Vi som odlar vår egen mat lever konstant i ordspråket ”som man sår får man skörda” och skörda det vill vi göra mycket och länge och därför sår vi i både tid och otid. Följ med i vårt andra poddavsnitt bland jordsäckar i köket, om att utmana sin lathet och att inte känna sig ensam i det maniska odlandet. Flytta likt oss dina odlingsgränser både fram och tillbaka och öppnna dörren för ett lekfullt odlande som tar överhanden och berikar våra liv. Varmt välkoma att lyssna på ”Två odlare emellan” – odlariver i januari. Sponsorerna för detta avsnitt är Impecta fröhandel och Gjordnära tunnelväxthus
Alla våra avsnitt finns att ladda ner via plattformar och appar för podcasts, tex Acast, iTunes och Soundcloud. Sök på Två odlare emellan. Eller lyssna på tidigare avsnitt här.
I programmet talar vi också om hur man kan undvika problemet med höga och gängliga plantor. Råkar det nu vara så att du ändå får långa och svajiga plantor av tex tomat kan du dels plantera om dem så djupt du kan eftersom just tomat bildar rötter på sin stjälk ifall den kommer i jord och dels göra som i filmen nedan.
I nästa poddavsnitt kommer jag och Sara Bäckmo prata om vad vi skördar så här i början av året.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Poddavsnitt om odlariver och gängliga plantor”
Vad består perlit av? Ser ut som någon slags frigolitkulor? Finns det i så fall inget mer hållbart alternativ att använda?
Poppad vulkanaska har jag hört att det ska bestå av.
Har satt penséer i år och funderar på om jag kan ställa dem under växtbelysning i garaget där jag har mitt citronträd efter omskolning? Där är det ca 10-11 grader konstant. Passar andra plantor där också eller är det för kallt???
Lämna ett svar