Din varukorg är för närvarande tom!
Våra sådder i januari och februari
Nu är det dags att öppna vissa nyinköpta fröpåsar och påbörja årets första sådder. Vissa växter tar ju lång tid på sig och då gäller det att vara ute i god tid.
Det är inomhus vi sår våra växter den här tiden och allt ställs under växtbelysning i vår lägenhet. Växterna behöver värme och mycket ljus för att bli frodiga och kompakta. Det går också bra att driva upp plantorna i ett ljust fönster, helst söderfönster. Våra ljusaste fönster finns i österläge och det är lite för lite ljus så här års tycker vi. Blir plantor långa och gängliga beror det på för dåligt ljus.
Chili
De första chilisorterna har redan såtts (december) och planterats om en gång nu i början av januari. Dessa chilisorter är av släkten Chinense och behöver så lång tid på sig för att överhuvudtaget hinna sätta frukt innan hösten blir för kall. Andra sorter kan man så i januari och även februari med gott resultat.
Aubergine
I februari sår vi oftast aubergine. Fröna bredsås i en plastlåda med hål i botten med såjord. Allt eftersom, behöver plantorna mer utrymme och näring och därför brukar vi plantera om dem tre gånger i större krukor med planteringsjord. Den sista planteringen sker i stor kruka eller odlingslåda med extra gödsel i jorden.
Tomat
Tomater kan sås från januari till april. Ju tidigare man sår, desto viktigare är det med ljusa förhållanden. Med dåligt ljus blir plantorna mycket höga och gängliga. Vi använder därför växtbelysning. Sådderna görs i såjord och omplanteringarna i planteringsjord. Vi föredrar att låta alla tomatplantor stå i krukor och odlingslådor hela säsongen och inför den sista omplanteringen behövs jorden peppas med extra gödsel.
För att kunna skörda purjolök under senhösten behöver man så dem så här tidigt.
Purjolök
Det är häftigt att så purjolök samtidigt som vi faktiskt har kvar några exemplar i en pallkrage i vår skogsträdgård. Det tar lång tid för purjon att bli skördeklar, men när den väl är det kan den stå i landet väldigt länge och ge skörd över en lång tid. Vi bredsår fröna i en plastlåda med hål i botten och placerar sådden under växtbelysning. När blasten kommit upp över två decimeter, klipper vi av blasten med förhoppning att den ska bli kraftigare. Förfarandet upprepas 2-3 gånger under våren. En omplantering hinner vi med innan plantering på friland eller i pallkrage.
Rotselleri
I likhet med purjolök tar rotselleri enormt lång tid på sig att bli skördeklar. Trots att den sås redan i januari eller februari är den största tillväxtperioden i september. Fröna bredsås i en plastbytta med hål i botten och när några ynkliga strån tittar upp behöver du inte bli bedrövad. Det är i sin ordning. Under våren brukar vi göra en omplantering och därefter vattna med gödselvatten. Rotselleri kräver nämligen en hel del näring. Rotselleri trivs både på friland och i pallkrage.
Vintersådder
Vi odlar i zon 2-3 och är lite rädda för kraftiga väderomslag. Vi brukar därför avvakta till februari mars för att undvika att frön börja gro för tidigt under en mildperiod och sedan dör vid nästa köldperiod. Odlare du i högre zoner kan man nog börja tidigare. Vintersådder är ett sätt göra i ordning sådden på vintern. Där ligger sedan fröna och inväntar rätt tid för att börja gro. Oftast sker det mycket tidigare än man själv kan tro. Se i klippet hur vi gör.
I veckans poddavsnitt pratar jag och Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård om vad vi sår i våra odlingar just nu. Lyssna gärna på vårt samtal om just odlariver i januari. Fler avsnitt hittar du på tvaodlareemellan.se.
I ett tidigare inlägg berättar vi mer överskådligt hur vi gör våra frösorteringar, vilka grönsaker vi brukar så inne respektive ute och ungefär vid vilka tidpunkter.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
2 svar till ”Våra sådder i januari och februari”
Igår sådde jag de första fröna. Som jag längtat! Tre sorters paprika, några enstaka frön av tomaten Vilma för inomhusodling i kruka liksom några frön av gurkan H-19 Little Leaf för tidig skörd inne på fönsterbrädan. Lite ärtor och solrosfrön blev det också till frukostmackorna och salladerna. Mums! Nu lyser växtbelysningen och skänker hopp om ljusare tider.
Tack för all inspiration!
/MarieHej! När ni vinterskrud i plastaskarna (från tomater och dylikt), vilken jord använder ni då? Tänkte så lite målla och rankspenat och har läst att de behöver statifieras, så vintersport är ju bara toppen!
Lämna ett svar