I det här avsnittet råkade jag uppfinna ett nytt ord ”förtidliga” och många som odlar har nog haft det på tungan någon gång.
Vad ska jag göra med skörden är en ganska vanlig fråga jag får höra från glada nya odlare som lyckats särskilt väl med en eller ett par grödor. Inte sällan kan jag ana en smula panik i det glada tonfallet. Det är faktiskt inte helt lätt att stå där med en stor och fin skörd och inte veta vad man ska göra med den och har det inte drabbat dig än så kommer det garanterat att hända dig en vacker dag.
För oss som odlat ett tag och som gillar att tänja på gränserna och inte är rädda för att misslyckas har paniken för länge sedan lagt sig och vi har börjat att styra vårt odlande i en annan riktning. Dels har vi blivit bättre på att ta hand om stora skördar men också på att sprida ut vårt odlande så att vi odlar mycket av lite vid flera tidpunkter. För oss existerar inte bara en odlingssäsong utan mängder av odlingssäsonger i odlingssäsongen. Genom att sprida ut odlandet kan vi skörda lite vid flera olika tillfällen. Sist men inte minst är det avgörande hur man lagrar sina grödor och genom att inte skörda allt på hösten och låta en del stå kvar kan man skörda färska grönsaker mitt i smällkalla vintern.
Välkomna att lyssna på veckans avsnitt av Två odlare emellan och om hur Sara Bäckmo läxar upp mig angående vintersallaten och hur jag lovar att odla två grödor nästa år på det sättet hon odlar dem. Sponsorerna för detta avsnitt är Bokashi.se och Nelson Garden.
Föga anade jag att vi skulle ge den här växten så mycket uppmärksamhet i dagens program. Ser du vad det är? Bilden är tagen i slutet av december precis innan det kom 30 cm snö och blev -19 grader i Västerås.
Hjälp oss gärna att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes och Acast. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.
Sponsring I den nya podden finns möjlighet för dig som företagare att vara med och sponsra avsnitt. Välkommen att höra av dig med intresseanmälan, oavsett om ditt företag är verksamt inom trädgård eller annat område. Alla kontaktuppgifter och info om sponsring hittar du i menyn på Tvåodlareemellan.se
Pressmaterial För dig som vill publicera info om vår podcast har vi samlat info samt bilder under fliken Pressi menyn på Två odlare emmelan.se.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Endagskursen ”Odla dig ur krisen” i Stockholm den 23/2 handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv (något många av oss glömt de senaste 70 åren). Genom att odla kallt, och därmed naturligt utan… Läs mer: Endagskurs Stockholm 23/2
Huvudkål är kungen bland kålgrönsakerna i köksträdgården, både utseendemässigt och till hur den breder ut sig. Ser man även till hur mycket mat den kan ge (beroende på om någon annan äter upp… Läs mer: Vi sår och skördar huvudkål kallt!
Det spås att kaffe ska bli dyrare och kanske kosta 100 kr paketet. Då är det på tiden att man kikar på alternativ. Det blir till att kavla upp ärmarna och förse sig… Läs mer: Kaffe – så här gör vi vårt egna!
Under 1990-talet började mina, Johannes äventyr med att odla kallt, vinterså, olika slags perenner i mitt första kallväxthus. Strax efter de första lyckade sådderna började jag att experimentera med olika kryddor och grönsaker.… Läs mer: Att odla kallt – vinterså
Att Odla kallt är att odla naturligt! Att odla kallt har förenklat vårt odlande enormt. På köpet har vi även fått, kraftigare, tåligare och fler plantor = mer mat. Vi har liksom förlängt… Läs mer: Odla kallt = odla naturligt!
Under vårens odlingskurs i Sundsvall ligger odlarfokuset på vår och sommar, både blommor och grönsaker. Hur man på ett enkelt sätt kan maximera och förlänga skördarna genom att förkultivera, serieodla, samplantera, odla trångt… Läs mer: Odlingskurs på Scandic Sundsvall city den 5/4 2025
Ostronört är som ett veganskt alternativ till skaldjur. Odlar man den själv kan man förhoppningsvis njuta av den i fler år, den klassas nämligen som perenn. Här berättar vi om hur vi odlar… Läs mer: Ostronört – växten som smakar skaldjur
Lämna ett svar