Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt – Hur får man tiden att räcka till

Mycket ofta får både Sara och vi frågan om hur vi har tid till att odla allt det vi odlar. I veckans avsnitt samtalar vi om tiden.
För att odla så som vi gör har vi valt bort annan förströelse som tv och vi har lärt oss att vara effektiva och göra lite då och då. Ibland odlar vi från höften, förbigående utan att tappa medvetenheten över vad det är vi gör och andra gånger kör vi ganska hårda och långa pass. Det viktigaste är att vi tänker odlandet redan innan vi står där med händerna i jorden, att vi planerar och har en vision om vad vi ska göra.
I det här poddavsnittet talar jag och Sara Bäckmo, från Skillnadens Trädgård, öppet från våra hjärtan om hur vi klarar av att vara dem vi är, vad vi gjorde innan vi började odla och om det där som alla undrar: Hur får vi tiden att räcka till? Sponsorer är Klostra.se och Impecta fröhandel.
Odling är ingen hobby för oss, det är inget intresse vi gör vid sidan av ett annat utan det är själva livet. Odlandet har blivit till en livstid och passion, något vi inte kan leva utan. Kanske ska man jämföra vårt liv med att vara jordbrukare fast utan djurhållning, större maskinpark och krav att gå runt ekonomiskt på vår skörd. Grödorna äts istället upp av oss . Odlandet öppnar upp så mycket och blir till en metafor för i princip allt. Det får oss att se hur allt hänger ihop och vi kan se djupare in i naturen och de olika processerna som frambringar liv. Odlandet ger också den finaste maten vi kan drömma om, vår egen, giftfri och extremt närodlad. Skördarna är verkligen lönen för all vår ansträngning.
Som en följdfråga till den om tid, kommer ofta: Vad tycker barnen om att ni odlar så mycket? Oj, tänker vi. Våra barn vet inte om något annat liv än detta. I ett tidigare inlägg har vi skrivit om odlarens barn.
![]() |
I vårt odlande odlar vi med barnen och de har egna pallkragar där de bestämmer vad de ska odla. |
Lyssna gärna på vårt korta avsnitt om odlingseufori.
Fler poddavsnitt hittar du på tvaodlareemellan.se.
/Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar