Din varukorg är för närvarande tom!
Odlarens barn
Vad tycker era barn om detta massiva odlande? Varje gång vi har journalister på besök kommer vi tillslut alltid till samma fråga.
Att växa upp med odlande föräldrar är väl ungefär som att växa upp i en bondfamilj. Det som familjen gör blir en naturlig del av livet. I stället för att vara med i ladugården och sköta om djur har våra barn sedan spädbarnsåldern varit med och beskådat oss rensa ogräs, beskära buskar eller plantera ut förkultiverade småplantor. Dessutom har människor i vår omgivning också trädgårdsintresse.
När barnen var riktigt små bodde deras farfar i vårt nuvarande fritidshus och på så sätt förknippas den trädgården också med honom. I själva verket har farfar aldrig varit trädgårdsintresserad. Det var farmor som anlade trädgården och ägnade all sin lediga tid där, men det har barnen aldrig fått uppleva. I deras värld är det vår trädgård och farfars. Trädgårdsintresset finns även hos barnens mormor och moster. Vi byter plantor och odlingserfarenheter med varandra när vi ses och visar upp våra nya land och rabatter. I vårt hyreshus har vi grannar odlat tillsammans så länge barnen kan minnas och flertalet av våra vänner är odlare. Att odla är inte vår hobby, utan vårt sätt att leva, vår livsstil.
Ska vi odla idag?
En förmiddag för flera år sedan förstod vi på allvar att våra barn också är odlare. ”Ska vi odla idag, pappa?” hördes efter frukosten från en förväntansfull tvååring med pyjamas och stövlar. Inte alls konstigt. Det är i våra odlingar det händer, det är där vi möts, umgås och grejar. Från att våra barn varit riktigt små har de fått delta i odlandet när de velat.
I ett hörn av trädgården står sonens äppelträd som han sådde från ett frö från ett köpeäpple. En odlares barn vet att växter kommer ur frön och att frukter innehåller dessa. Äppelträdet är över en och en halv meter nu. I en annan del av trädgården har vi ett kvarter som endast är till för husets barn. Där har vi bärbuskarna och jordgubbsplanteringen. Denna sommar kom barnen på att de skulle göra egen, kallrörd, bärsaft och sälja till förbipasserande grannar på gatan. Några plantor såldes också och vår bok Alla fingrar gröna fick en fin plats på försäljningsbordet.
En dag frågade dottern om hammare och skruv för att kunna göra hål i en tom gräddfilsburk. Det spikades energiskt.
– Mamma, måste det vara fyra hål eller räcker det med tre hål i botten?
– Det räcker med tre.
– Jag gör nog ändå fyra hål för säkerhets skull, sa hon och hamrade vidare.
Odlarens barn vet att överflödigt vatten måste kunna rinna ut. Det blev till och med ett växthus för det som skulle bli underbart goda ärtskott. Och växtbelysning installerades i barnkammaren. När skotten blev någon decimeter (efter en vecka) skulle de läggas på frukostmackan. Nu får skotten bo i fönstret i stället eftersom växtbelysningen behövs till pappans chilisådder.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
3 svar till ”Odlarens barn”
Jag bara ler när jag läser detta inlägg. Helt underbart:)
Jag blir bara så glad, precis det där vill jag uppnå. Sprida den där viljan och upptäckarlusten, hos stora som små.
Underbart! Jobbar på det här, pratar fröbank på Svalbard och barnen sparar kärnor och frön, varav en del faller i glömska och andra kommer i jorden
Lämna ett svar