Pizzasallad

Pizzasallad med vitkål

Ibland får jag för mig att göra min egna pizzasallad. Det är verkligen en lyx i vårt hem att äta den till hemgjorda pizza. Alla i vår familj älskar den, stora som små. Salladen kan också sparas i upp till en vecka i kylskåpet och blir nästan godare när det fått stå någon dag. Därför brukar jag passa på att göra ganska mycket. Vi har smakat många olika slags hemmagjorda vitkålssallader och ändå inte tyckt att de varit lika goda som pizzerians. Men så en dag fick jag smaka en underbar variant hos min syster och så fick jag en lektion. Det viktiga är att ha mycket olja och vinäger så att all vitkål blir indränkt. Minns inte riktigt hennes recept, men vi gör så här:

Ingredienser

½ vitkålshuvud, på bilden är det färsk vitkål
1 stor rödlök
2 dl olivolja
½-3/4 dl vit vinäger
vitlöksklyfta
en klick dijonsenap
örtsalt
peppar

Gör så här: Hyvla vitkålen med en osthyvel. Jag har provat andra verktyg och matberedare, men jag vill ha det så tunnt som möjligt så osthyveln vinner här hemma. Om vitkålen är färsk och grön, räcker det att skära den med kniv. Den färska vitkålen har lite mjukare och saftigare blad. Finhacka rödlöken och blanda med vitkålen i en skål. Blanda olja, vinäger, pressad vitlök, senap och kryddor i en skål. Häll över salladen, blanda väl och se till att all vitkål blir indränkt. Täck salladen med lock eller plastfolie och låt stå en stund i kylen, rör gärna då och då. Innan servering är det viktigt att blanda om i salladen.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

3 svar till ”Pizzasallad”

  1. Jag brukar massera kålen försiktigt en liten stund med en nypa salt, låta den stå en stund sen hälla bort vätskan innan jag blandar i resten av ingridienserna

  2. Jag brukar hälla kokande vatten över vitkålen och låta det ligga så i ca 20 sekunder, sen hälla av det och spola iskallt vatten över. Det är så man gör för att salladen ska bli som på pizzeria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *