Din varukorg är för närvarande tom!
Pizza bianco med potatis, sparris och rucola

När man vill variera den vanliga tomatsåspizzan med en annan variant är pizza bianco ett supergott alternativ.
Bianco är ett italienskt ord för färgen vit. Det betyder att en pizza bianco inte grundas med en röd tomatsås utan håller sig mer vitaktig. Substitutet för tomatsås kan vara riven ost blandat med tex cremé fraiche, ricotta eller något liknande. Ovanpå ostblandningen lägger man, likt vanlig pizza, valfri fyllning. När vi gör pizza brukar vi ibland göra en bianco pizza och resten vanliga. I receptet nedan finns anvisning för en bianco-pizza.
Ingredienser
Fyllning till en rund pizza
- 1 dl grovriven ost, gärna en lagrad
- 1/2 -1 dl cremé fraiche
- 4 – 5 kokta potatisar
- 2-3 sparrisar
- svartpeppar
- örtsalt
- ev timjan
- en näve rucola
- (om man har en blommande rucola, kan man dekorera med de goda blommorna)
Gör så här: Först ordnar man en pizzadeg, bakar eller köper. Sätt sedan ugnen på 250 grader. Blanda den grovrivna osten med cremé fraiche. Krydda med örtsalt, peppar och ev timjan. Bred ut ostblandningen över pizzan. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut pizzan. Skär sparrisen i mindre bitar och fräs några minuter i olja i en stekpanna på medelvärme. Skär den kokta potatisen i skivor. Fördela sparris och potatis över pizzan. Salta och peppra lite extra och sätt in pizzan i ugnen en stund till. När ostblandningen bubblar lite och pizzan fått lite färg är den klar. Ta ut pizzan och servera med rucola och ev rucolablommor.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar