Din varukorg är för närvarande tom!
Vår mustiga vegofärssås till pasta

En härligt mustig vegofärssås till nykokt pasta är ljuvligt gott. Hos oss blir rätten en extra lyxig vardagsmiddag eller så blir det en helgmiddag med ett glas rött till.
För att göra en riktigt god sås med krossade tomater som grund behöver den småkoka länge, gärna upp till en timme. Använder man vegofärs tycker vi att färsen inte vinner i smak att koka så länge. Därför tillsätter vi färsen mot slutet.
Ingredienser till 4 portioner
- spagetti eller tagliatelle + vatten till kokning
- 1 pkt finkrossade tomater eller 400-500 gr egen tomatsås
- 2 lite mindre morötter eller en stor
- 1 bit rotselleri eller en stjälk blekselleri
- 1-2 schalottenlökar
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 buljongtärningar + några dl vatten eller motsvarande mängd egen buljong
- 1-2 msk tomatpuré
- en rejäl skvätt rött vin eller en mindre skvätt balcamico
- en skvätt japansk soja
- en påse vegetarisk färs, tex quorn
- salt, svartpeppar och smulad oregano
- riven parmesan till servering
Gör så här: Finhacka lök och vitlök, grovriv rotselleri och morot. Blanda tillsammans med krossade tomater i en stor kastrull eller mindre gryta. Tillsätt tomatpuré, buljong, vin och 2-3 deciliter vatten. Låt småkoka i minst ca 30 minuter på låg värme och rör då och då så att det inte bränns vid. Det går bra att tillsätta mer vatten om man tycker det verkar för stabbigt.
Koka upp pastavattnet. Häll i den vegetariska färsen i såsen. Tillsätt en skvätt soja, salt, peppar och några teskedar smulad oregano. Blanda runt och tillsätt vatten tills det blir en lagom konsistens.
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
När pastan är färdigkokt och såsen kokat ihop sig och smakar mustigt och gott är middagen redo att serveras. Är din vegofärssås lite tam i smaken kan man prova med lite mer salt, peppar, buljong eller soja. Man kan också hälla i lite mer vin eller balsamico.
Tips!
Gör dubbel sats och använd som fyllning på varma smörgåsar eller i en lasagne vid ett senare tillfälle.
Theres Lundén
Flera läckra pastarecept: Tomatpasta med mozzarella, Lyxig pastarätt med ugnsrostade grönsaker och pestosås, Cannelloni – på egen pastadeg med krämig fyllning, Svartkålspasta
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar