Din varukorg är för närvarande tom!
Vår mustiga vegofärssås till pasta

En härligt mustig vegofärssås till nykokt pasta är ljuvligt gott. Hos oss blir rätten en extra lyxig vardagsmiddag eller så blir det en helgmiddag med ett glas rött till.
För att göra en riktigt god sås med krossade tomater som grund behöver den småkoka länge, gärna upp till en timme. Använder man vegofärs tycker vi att färsen inte vinner i smak att koka så länge. Därför tillsätter vi färsen mot slutet.
Ingredienser till 4 portioner
- spagetti eller tagliatelle + vatten till kokning
- 1 pkt finkrossade tomater eller 400-500 gr egen tomatsås
- 2 lite mindre morötter eller en stor
- 1 bit rotselleri eller en stjälk blekselleri
- 1-2 schalottenlökar
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 buljongtärningar + några dl vatten eller motsvarande mängd egen buljong
- 1-2 msk tomatpuré
- en rejäl skvätt rött vin eller en mindre skvätt balcamico
- en skvätt japansk soja
- en påse vegetarisk färs, tex quorn
- salt, svartpeppar och smulad oregano
- riven parmesan till servering
Gör så här: Finhacka lök och vitlök, grovriv rotselleri och morot. Blanda tillsammans med krossade tomater i en stor kastrull eller mindre gryta. Tillsätt tomatpuré, buljong, vin och 2-3 deciliter vatten. Låt småkoka i minst ca 30 minuter på låg värme och rör då och då så att det inte bränns vid. Det går bra att tillsätta mer vatten om man tycker det verkar för stabbigt.
Koka upp pastavattnet. Häll i den vegetariska färsen i såsen. Tillsätt en skvätt soja, salt, peppar och några teskedar smulad oregano. Blanda runt och tillsätt vatten tills det blir en lagom konsistens.
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
När pastan är färdigkokt och såsen kokat ihop sig och smakar mustigt och gott är middagen redo att serveras. Är din vegofärssås lite tam i smaken kan man prova med lite mer salt, peppar, buljong eller soja. Man kan också hälla i lite mer vin eller balsamico.
Tips!
Gör dubbel sats och använd som fyllning på varma smörgåsar eller i en lasagne vid ett senare tillfälle.
Theres Lundén
Flera läckra pastarecept: Tomatpasta med mozzarella, Lyxig pastarätt med ugnsrostade grönsaker och pestosås, Cannelloni – på egen pastadeg med krämig fyllning, Svartkålspasta
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar