Din varukorg är för närvarande tom!
Egen panir – indisk färskost

Det här är en ost som dyker upp i Indisk matlagning lite här och där och som är jättelätt att göra . Den är neutral i sin smak och lämpar sig mycket väl att ha i grytor, men är också jättegod att steka i förslagsvis ghi, gurkmeja och spiskummin. Den kan med fördel njutas av som ett proteinrikt tillbehör. I rätten palak panir är den ett måste.
Recepetet på paniren är hämtat från Govindas kokbok.
Ingredienser:
1 liter standard mjölk
2 dl naturell yoghurt
1 silduk eller handduk
1 silställning eller ett durkslag
Gör så här: Häll lite vatten i botten på en kastrull och häll därefter i mjölken. Koka upp mjölken på medelhög värme och rör lite då och då med en träslev. När den börjar koka så häll i 2 dl naturell yoghurt och koka upp igen. Nu ska mjölken skära sig och klumpa ihop sig och det blir en gulgrön vassla. Om vasslan inte är klar så tillsätt en till skvätt med naturell yoghurh. Häll ostmassan och vasslan genom en silduk. Vasslan kan sparas och användas till soppa eller till ett brödbak. Låt osten svalna i silduken och förvara den därefter i kylskåpet. Vill du ha den fastare så lägger du en tyngd ovanpå den i silduken. Personligen så tycker jag att osten blir lättast att hantera om den får ligga i kylen flera timmar, gärna över natten.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Egen panir – indisk färskost”
Jag har gjort Panir flera ggr, eller rättare sagt, jag har misslyckats med Panir många ggr. Ibland får jag en perfekt ost och dagen efter tillagar jag den med mustiga kryddor och tomater. Men 80% av ggr har jag misslyckats. Ostmassan tar då inte ihop sig. Jag har försökt använda vinäger, ibland youghurt, men det har inte gjort någon skillnad på resultatet. Jag har utgått från gammeldags mjölk med hög fetthalt. Har för mig att den är opastöriserad. Har ni något tips på hur jag kan lyckas med min Panir? Tack på förhand från Annette
Troligen genom att testa igen och att inte vara för snål med den !Naturella yoghurten” Får inte vara mild yoghurten
.
Hur mycket ost ger detta?
Ett par rejäla nävar skulle jag säga.
Lämna ett svar