Din varukorg är för närvarande tom!
Egen panir – indisk färskost

Det här är en ost som dyker upp i Indisk matlagning lite här och där och som är jättelätt att göra . Den är neutral i sin smak och lämpar sig mycket väl att ha i grytor, men är också jättegod att steka i förslagsvis ghi, gurkmeja och spiskummin. Den kan med fördel njutas av som ett proteinrikt tillbehör. I rätten palak panir är den ett måste.
Recepetet på paniren är hämtat från Govindas kokbok.
Ingredienser:
1 liter standard mjölk
2 dl naturell yoghurt
1 silduk eller handduk
1 silställning eller ett durkslag
Gör så här: Häll lite vatten i botten på en kastrull och häll därefter i mjölken. Koka upp mjölken på medelhög värme och rör lite då och då med en träslev. När den börjar koka så häll i 2 dl naturell yoghurt och koka upp igen. Nu ska mjölken skära sig och klumpa ihop sig och det blir en gulgrön vassla. Om vasslan inte är klar så tillsätt en till skvätt med naturell yoghurh. Häll ostmassan och vasslan genom en silduk. Vasslan kan sparas och användas till soppa eller till ett brödbak. Låt osten svalna i silduken och förvara den därefter i kylskåpet. Vill du ha den fastare så lägger du en tyngd ovanpå den i silduken. Personligen så tycker jag att osten blir lättast att hantera om den får ligga i kylen flera timmar, gärna över natten.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Egen panir – indisk färskost”
Jag har gjort Panir flera ggr, eller rättare sagt, jag har misslyckats med Panir många ggr. Ibland får jag en perfekt ost och dagen efter tillagar jag den med mustiga kryddor och tomater. Men 80% av ggr har jag misslyckats. Ostmassan tar då inte ihop sig. Jag har försökt använda vinäger, ibland youghurt, men det har inte gjort någon skillnad på resultatet. Jag har utgått från gammeldags mjölk med hög fetthalt. Har för mig att den är opastöriserad. Har ni något tips på hur jag kan lyckas med min Panir? Tack på förhand från Annette
Troligen genom att testa igen och att inte vara för snål med den !Naturella yoghurten” Får inte vara mild yoghurten
.
Hur mycket ost ger detta?
Ett par rejäla nävar skulle jag säga.
Lämna ett svar