Din varukorg är för närvarande tom!
Palak paneer – gryta med indisk kryddning

Under höstarna brukar vi vilja laga mustiga rätter. Inte sällan blir det grytor med indisk kryddning. Palak paneer är en gryta med spenat, tomat och paneer.
Paneer, eller panir, är en ost som är lite som en blandning av halloumi och tofu. Vi gör alltid paneeren själva, eftersom det är så lätt. För att osten ska bli så bra som möjligt brukar vi göra den dagen innan, eller så att den åtminstone kan ligga i kylskåpet några timmar innan den hamnar i palak paneer grytan.
Ingredienser till 4 personer
- 200g hackad spenat fryst eller färsk
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1-2 msk tomatpuré
- 1 burk finkrossade tomater gärna Polpa eller egengjorda
- 1-2 tsk riven färsk ingefära
- Paneer gjord på 1.5 liter standardmjölk (kan bytas ut mot halloumi)
- 1/2 tsk svarta senapsfrön
- 1 krm hing (för mer info, läs nedan)
- 1/2 – 1 msk garam masala
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk hel spiskummin
- Chilli, färsk finhackad eller pulver efter person och smak.
- Ghi eller rapsolja till stekningen
- Salt efter tycke och smak
- Kokt ris till serveringen, gärna basmatiris
- Naturell yoghurt till servering
- Sötstark chutney till servering
Gör så här: Hetta upp ghi eller rapsolja i en kastrull och häll i de svarta senapsfröna och lägg på ett lock. När de börjar att poppa så häller ner spiskummin och låter dem bubbla ett tag. Tillsätt sedan hing, spenat, ingefära, pressad vitlök, gurkmeja, salt, chili, tomatpuré och de krossade tomaterna, se till att det går snabbt mellan alla kryddor så att de inte bränns. Låt det puttra i 10 min. Skär därefter upp paneeren i ca 2 cm stora kuber och lägg dem i grytan och låt grytan småputtra i ytterligare 10 min. Smaka av med salt och ev lite socker. Servera grytan tillsammans med en klick yoghurt, basmatiris och en sötstark chutney.
Hing (dyvelsträck) är en krydda som används i fram för allt indisk matlagning. Man hittar en i väl sorterade asiatiska matbutiker. Kryddan luktar inte så gott, men ger en fin smak då den påminner i smak om lök och vitlök. Som ersättning kan man alltså ha lite finhackad lök eller vitlök.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar