Det kanske låter märkligt men jag har svårt att tänka mig ett liv med för mycket vitlök, snarare tvärtom! Eftersom vi redan har planterat vitlök för skörd i juli i sex pallkragar i fyra olika odlingar kunde jag unna mig att plantera jättemånga klyftor på en begränsad yta för tidigare skörd. De här vitlökarna ska bli till vårprimörer som vi skördar i maj för att steka och äta hela, torka till vitlöksflarn och använda till vårt limegröna vitlökssalt.
Tre sätt att hantera vitlök på i januari.
1 Råkade du också köpa på dig lite för mycket vitlök till utsäde? Ingen fara, det brukar gå att få ner dem ganska sent vissa år. Bor du i en odlingszon där tjälen släpper lite då och då under vintern, så som den gör i år i odlingszonerna 1 – 4, är det ganska enkelt och då följer du instruktionen här nedanför.
2 Odlar du i en av de högre odlingszonerna där tjälen inte släpper är det kanske bäst att plantera dem i krukor inomhus, gärna på ett svalare ställe med bra ljus, då kan du skörda gröna groddar och skott och använda dem som färskt bladgrönt under vinterns matlagning.
3 Den sista lösningen som verkligen inte är fel är att du använder dessa sättlökar i matlagningen. Kanske känns det lite väl dyrt att använda sättlök i maten men om alternativet är att de ska torka bort i en frökorg tycker jag att valet att äta upp dem är ett lätt val.
Så här planterar jag vitlök mitt i vintern för vårskörd
När jag råkar ha ett överflöd av sättvitlökar, vilket jag ofta har, bredsår jag dem på en ganska liten yta, ungefär som vi gör när vi sätter flera hundra vanliga sättlökar i en pallkrage. Vitlökarna jag planterar på det här sättet ska inte få växa klart till juli utan ska skördas mellan maj-juni och lämna plats till en ny gröda ( serieodla). I princip kan du plantera vitlök fram till i mars, så länge vitlöksklyftorna är fina och jorden är redbar.
Jag gräver som i ett dike någonstans i odlingen. Det spelar egentligen inte så stor roll var någonstans förutom att jag undviker platser där jag odlat vitlök året innan, växelbruket ni vet, för att undvika växtsjukdomar och utarmning av jorden.
När diket är klart gödslar jag först med ett mer komplext grönsaksgödsel typ grösaksgödsel eller ekologiskt fullgödsel som inte bara innehåller kväve till största del, det finns flera bra märken på marknaden. I år testar jag ett ekologiskt gödsel som är baserat på en slags mjölmaskkompost och effektiva mikroorganismer. Detta gödsel är som ett pulver, så man får vara lite försiktig när det blåser så det inte blåser bort. Alltid kul att testa nya ekologiska gödsel och det är så kul att det finns och kommer nya gödselpreparat på marknaden. När jag började odla 19992 fanns det knappt några ekologiska trädgårdsprodukter.
Efter det komplexa gödslet ser jag till att gödsla generöst med pelleterat hönsgödsel så att det finns rejält med mat (kväve) till vitlökarna. Sedan grufsar jag ner gödslet med en grep så att det blandar sig lite i jorden.
Här har jag slängt ner ungefär hälften av vitlökarna, blandade sorter, och när alla sedan ligger på botten är det bara att ösa på all jord igen och markera var man planterat dem. I april ska jag gödselvattna vitlökarna och sedan är det dags att skörda dem i maj-juni och lämna plats till en ny gröda.
Helstekta vitlökar som tillbehör under våren då man längtar allra mest efter egna färska grödor och då det inte precis är ett överflöd i trädgården. Om det är något jag liksom inte kan få nog av så är det att experimentera med odlandet och flytta fram skördarna och njuta av grönsaker tidigare än vad man brukligt brukar göra, att helt enkelt förtidliga skördarna. Då känner jag mig som mest lyckad i mitt odlande.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Dags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
Oavsett vilken årstid det är vill vi ha kläder som sitter skönt och som sitter bra. Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose vars kläder vi använt de senaste 10 åren och som är… Läs mer: Höst i trädgården med Operose arbetskläder
Just nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott! Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och… Läs mer: Syra jordärtskockor – enkelt och gott
Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i… Läs mer: Odla bladgrönsaker inomhus
Lämna ett svar