Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vinterså anisisop

Aldrig har vi haft så många humlor i trädgården som när vi odlar anisisop. Troligen har dess blålila eller vita blommor något extra gott i sig som lockar till sig alla dessa pollinatörer.
På något viss känns det extra bra att ha snygga blommor som förutom sin prakt också lockar till sig humlor. En trädgård med en massa humlesurr känns som en härligare än en trädgård utan, eller hur?
Här finner du vår bok : Odla kallt
Anisisop eller lakritsmynta?
Denna kära växt har två vardagsnamn, anisisop och lakritsmynta. Det vetenskapliga namnet är Agastache foeniculum. Växten kan räknas som flerårig, men vad vi har märkt är den som allra maffigast sitt första år och därefter blir den lite fjuttigare för varje år. Därför ser vi till att odla nya exemplar varje år. Bladen på anisisopen är ätbara och smakar lite åt lakritshållet. Det mest vanliga är att använda bladen i te.


Varför så kallt?
Anisisop klarar kall vintersådd mycket bra, men det är inte nödvändigt att starta redan i januari. Vill man vänta går det lika bra att göra det, men vi tycker det är smidigt att fixa iordning alla våra vintersådder av perenner samtidigt. Då är de liksom klara på ett kick och så behöver man inte tänka så mycket mer på det. Och just detta, att inte behöva tänka så mycket är en av de stora fördelarna med vintersådd. När fröna ligger i jorden, ev under ett snötäcke, kan de när villkoren är de rätta titta upp. Från att de ser dagens ljus förförsta gången är de anpassade för utomhusklimat. Att kallsådda plantor blir mer kompakta och motståndskraftiga är ett annat plus.

Sådden och hur den går till
Anisisopen och alla andra perenner sås i krukor eller byttor, sk förkultivering. Det blir helt enkelt bäst så. Lätta att hålla koll på och så får vi färdiga plantor att plantera ut under våren. Våra såbyttor eller krukor fyller vi planteringsjord i och över ytan lägger vi anisisopfrön i små högar. Då kommer det sedan växa upp som buskiga tuvor. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord och sedan är det dags för vattning.
Om vi inte har tillgång till snö, vattnar vi med vanligt vatten i stället. Men vi tycker att snö är att föredra, och om vi har snö, så blir det ett tjockt lager över såbyttan. Cartefter solen ligger på på dagarna så smälter snön succesivt. Eftersom vi har ett växthus så ställer vi alla våra kallsådder där, men har man inget växthus kan man ställa sådden på en balkong, i ett pallkrageväxthus, i en stor transparant låda med dräneringshål eller helt utan skydd i trädgården. Om snön smälter eller jorden verkar torr vattnar vi igen med snö eller vatten. Så det är bra att då och då titta till sådden.
Läs mer om vintersådd: Frågor och svar – vintersådder
Omplantering
De flesta växter som förkultiverats tjänar på att planteras om en gång innan utplantering. Plantorna blir märkbart kraftigare. Vi brukar plantera om i slutet av april eller i maj och då blir det ny planteringsjord och enskilda krukor, en tuva i varje kruka.

Under sommaren
Vi tycker om att ha anisisop både i perennarabatterna och i pallkragarna blandat med grönsaker. Utplanteringen sker när vi planterar ut annat, oftast i maj eller i juni. Att ha den tillsammans med violetta kålsorter är bara så vackert tycker vi, se bilden högst upp. Anisisop blommar redan första året och hos oss är det den allra vackraste blomningen, åren därefter blir inte blomningen inte lika kraftfull och inte heller lika färgstark av någon anledning. Det bara är så, den kanske är mer fåfäng det första året?

Mer om anisisopen: Den vackra anisisopen lockar till sig pollinerare,
Johannes & Theres
I boken Odla kallt finns allt du behöver veta om vintersådd och odling i låga temperaturer.
Våra senaste inlägg
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar