Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – det är vad vår nya bok heter

Hej medodlare. Vi sitter med det sista på vår nya bok som kommer i vinter ”Odla kallt”. Även om vi har pysslat med odling och kalla sådder i 30 år så finns det alltid mer att lära, man kan ju odla på så många olika sätt.
Nu tänkte vi ta hjälp av alla er som sitter med erfarenhet och kunskap, ja ni som känner att ni har lust och har kraft att dela med er. Det vore så värdefullt att få ta del av era tankar och tips. Du kan skriva som en kommentar till detta inlägg eller om du har mycket att berätta kan du maila oss på kontakt@farbrorgron.se
Vi är så tacksamma för svar.
Odla kallt Frågor
Frågor till er som odlar i zon 6-8, 1 och på andra typer av platser som kan anses lite kluriga.tex skärgården, berg, blåsig plats, köldhål mm. ( alla är välkomna att skriva)
Odla i kalla temperaturer, hur gör du?
Vad kan du skörda av utomhus under senhösten?
Vad sår du utomhus under senhösten?
Om du vintersår, när sår du och var?
Om du sommarsår vad sår du?
Vilka grödor kan övervintra hos dig?
Finns några hinder för vinterodling hos dig, kyla/snö/regn/djur/hård jord/annat och har du några knep för att mildra problemen?
Svara med odlingszon, ort eller landskap först.
Tusen tack
Här kan du läsa om våra andra böcker: Odla för kristid- Skörda Lagra Laga, Flera fingrar gröna- 36 grödor från frö till skörd!, Alla fingrar gröna – om formen och bilderna
Mvh Johannes & Theres
Våra senaste inlägg
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla kallt – det är vad vår nya bok heter”
Zon 6/7, Västerbotten. Odlar i kallt och blåsig microklimat. Nu i början av november är det senhöst, ofta brukar det ha kommit lite snö vid det här laget men i år har det varit milt. Nu skördar jag spetskål, savoykål, broccoli, blomsterkål, mangold, persilja, timjan och machesallad (ute på friland, utan något skydd).
Mina höstsådder är machesallad och spenat på friland 1 augusti (jag sår inget i växthuset eftersom det är fullt av tomater odyl där hela hösten).
Jag sår inget på senhösten eftersom snön och kylan kommer innan det hinner växa upp.
Mina vintersådder görs i mars i godislådor i växthuset. I år lyckades jag bra med olika sorters kål, ärtor, målla, spenat, romansallad, rosenskära, krasse, ringblommor, blåklint, solros mm.
Min utmaning är den korta säsongen, marken är inte tinad förrän i början av juni och sen gör mörkret och kylan att det slutar växa redan i oktober. Samt naturligtvis snön, ett metertjockt snötäcke gör det svårt att ta sig runt i trädgården. Mina knep är att försöka skotta bort snö från pallkragarna kontinuerligt och att ta bort täckmaterialet på våren så att jorden tinar snabbare.Tusen tack för info, så värdefullt.
/ Johannes
Lämna ett svar