Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor
Att odla sina egna kryddor är verkligen lyxigt. Det går inte att jämföra känslan av att skörda egenodlade smakrika små blad med att köpa kryddplantor i butik. Framöver kommer jag att skriva om våra bästa kryddor och hur vi odlar dem.
I begynnelsen när vi träffades, sådär för tio år sedan, bodde Johannes i Stockholm och jag i Västerås. Min lilla balkong hade plats för en liten cafégrupp och en stor zinkbalja. Baljan passade utmärkt att plantera kryddväxter i och jag fyllde den med lite av varje. Timjan,
citronmeliss, persilja och basilika är några av de växter jag minns att jag hade. Självklart hade mannen med de gröna fingrarna lagt det på minnet och vid sin andra påhälsning hos mig i Västerås hade han med sig lite påfyllnad från sin egen trädgård. En frodig gräslöksplanta fick flytta in. Föga anade vi då att vår första gemensamma odling hade startat och att det skulle bli början på en lång odlarresa. Ordet stadsodling hade vi inte i våra vokabulärer då, även om vi under hela sommaren kunde sköta om och skörda av vår allra första gemensamma.
citronmeliss, persilja och basilika är några av de växter jag minns att jag hade. Självklart hade mannen med de gröna fingrarna lagt det på minnet och vid sin andra påhälsning hos mig i Västerås hade han med sig lite påfyllnad från sin egen trädgård. En frodig gräslöksplanta fick flytta in. Föga anade vi då att vår första gemensamma odling hade startat och att det skulle bli början på en lång odlarresa. Ordet stadsodling hade vi inte i våra vokabulärer då, även om vi under hela sommaren kunde sköta om och skörda av vår allra första gemensamma.
I och med att våra odlingar utökades, blev också kryddväxterna fler och kunde ge oss rikligare skördar, vilket i sin tur gav oss många möjligheter att kombinera olika smaker. Att ha egna kryddor är verkligen en lyx och kan lyfta många rätter några nivåer.
Framöver kommer vi att presentera våra mest användbara kryddväxter och ge tips på hur man kan odla dessa och hur man kan använda dem. Håll utkik!
Som en start på vårt kommande kryddväxtstema kommer här en film om hur vi gör vårt användbara örtsalt, där ett flertal kryddor hamnar varje år.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla egna kryddor”
Varför kör du växterna våta med saltet? Jag brukar torka bladen och det går ju fort. Sen kan jag blanda hur jag vill och även ta bladen i soppor mm. Har dem bara på vrödgaller eller papper inte ena i ugn. Samma med svartkål etc
Vi gör lite både och. Vi torkar tex gräslök och timjan för sig för att kunna ha som enskilda kryddor.
Lämna ett svar