Din varukorg är för närvarande tom!
Nässelvatten på hösten
Jag blev även i år en stolt tillverkare av 7 liter höstproducerat nässelvatten. Det blir riktigt fint att ha eget gödselvatten när vintersådderna tittar upp i mars/april och till vitlöken som skall gödselvattnas under den senare delen av våren. Vi började brygga det här nässelvattnet för ca 3 veckor sedan, dvs la massor med plockade nässlor i en hink, fixerade dem med ett par tyngder och hällde kallt vatten ovanpå. Efter det så la vi locket på och nu tre veckor senare hällde vi av allt i en hink med tättslutande lock (utom de tjockaste stjälkarna). Vi har inte några riktigt bra förvaringsställen i stugan under vintern så vi tog med oss tunnan i bilen från skogsträdgården till Tillsammansodlingen. Ingen är gladare än jag att vi slapp att göra några kraftiga inbromsningar, ni som inte bryggt själv? Nässelvatten luktar värre än gödsel!

Hittar ni nässlor på höstkanten innan frosten tagit dem så är det verkligen inte försent att brygga nässelvatten till nästa år redan nu. Se bara till att vätskan inte fryser ifall ni använder känsliga hinkar som kan spricka, då förlorar ni både en hink och allt dyrbart nässelvatten. Jag valde att ta in hinken i odlingskällaren (och behålla locket på). Där kommer den att stå under vintern, kanske får den flytta ut i växthuset i mars när det börjar bli trångt för frösådderna.
Ni som är lite osäkra på hur man gör nässelvatten hittar vår film på vår youtubekanal Farbror Grön. I filmen blandar jag nässlor och åkerfräken, vilket jag alltid gör på våren. Nu på hösten är just åkerfräken inte lika lätta att hitta. Hade jag hittat dem hade de också åkt ned i hinken. Glöm för all del inte bort att nässelvatten ihop med urin blir en fantastisk fin gödselvattencoktail. Så när våren nalkas, fyll på hinken med kiss ända upp och spä brygden med åtta till tio delar vatten när du vattnar med den.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Nässelvatten på hösten”
Har fryst in lakvatten från bokashin och tänkte använda till vitlöken. Tror du att det funkar?
Ja, jag tror att det funkar. Vi brukar ju förvara vår bokashikompost utomhus på vintern och gräver ner det på våren sedan. Det funkar superbra.
Tack för inspirerande läsning! Har du sett någon näringsanalys på nösselvatten nångång? Mvh Ann
Hej. Kul att du frågar. Faktiskt, det har jag! Men jag har letat som en galning efter tidningen i tre år, där det var publicerat men går fortfarande bet. Det var i den härliga tidningen Hemträdgården som Riksförbundet Svensk trädgård ger ut. Det var ett utförligt test med både nässelvatten och ogräsvatten och under hela säsongen. Kolla med dem om de kan hitta ett gammalt nummer åt dig och be dem gärna skicka ett till mig också. Mvh Johannes https://www.tradgard.org
https://www.tradgard.org/kunskap/kunskapsbank/artiklar/Odla%20miljösmart_gödselvatten_HT-3-2013.pdf
Näringsanalys på nässelvatten
Mvh
MarcusMycket intressant!
[…] Nässelvatten på hösten | Farbror Grön […]
Lämna ett svar