Din varukorg är för närvarande tom!
När ska man skörda löken?
Finns det någon grönsak vi helst inte vill vara utan i vår matlagning, så är det lök. Men hur vet man att löken som man odlar är skördeklar och kan användas i köket?
När vi odlar lök brukar vi oftast anlägga en sk lökbädd, där vi proppat en pallkrage full med sättlökar. När löken börjar växa, blir det trångt i lådan och lökar behöver efterhand gallras bort. Dessa minilökar konsumerar vi direkt och njuter av fram tills dess att de sista lökarna i kragen vuxit sig stora och ska skördas för lagring. Det mer traditionella sättet att odla lök är att sätta lökarna på jämnt avstånd från varandra och skörda allt vid ett och samma tillfälle.
När man vill äta löken direkt
Det går utmärkt att skörda löken innan den traditionellt sätt uppfattas som klar. Redan när blasten har en diameter på ca 0,5 cm brukar vi börja skörda den första löken i vår lökbädd. Vi drar upp hela löken ur jorden och tar bort höljet från den gamla sättlöken. Löken är då ganska liten och påminner om salladslök. Hela löken, även blasten, är supergod att använda i matlagningen. Vi älskar att strimla den färsk i sallader, men också att fräsa den hel i rapsolja och örtsalt och servera som ett gott tillbehör. När man skördar löken medan blasten fortfarande står upp, bör man tänka på att bara ta så mycket lök man behöver för tillfället. Den färska löken är inte särskilt lagringsduglig. Men om man råkat ta upp för mycket lök, kan de hålla sig fräscha ett tag i ett vattenglas i kylskåpet.
När man vill lagra löken
När lökblasten börjar vissna och lägga sig ner mot jorden är det ett tecken på att lökarna är redo att dras upp för lagring. I våra lökbäddar blir de sista lökarna inte så stora, runt 4,5 cm i diameter. Har man satt lökarna på större avstånd från varandra kan man räkna med större lökar. Lökarna torkas på ett torrt ställe, gärna i sol, i några dagar. Därefter förvarar vi lökarna torrt, i en skål i rumstemperatur.
Löken blir helt klart bäst om den förvaras i rumstemperatur fram tills dess att den är uppäten. När lök hamnar i kylskåp eller i annat kallt utrymme, verkar löken tro att en köldperiod är på gång och då gör sig löken redo för att gro, istället för att behålla sin form.
Om löken blommar
Då och då händer det att sättlökar vill blomma och sätta frö. Det är inget guldläge precis. Det som skulle bli en stor och härlig lök kommer inte att utvecklas på önskat vis. Det bästa är att skörda löken så fort man märker att en hård och ganska rak stängel kommer upp ur blasten. Löken och blasten kan ätas direkt, men inte lagras på vanligt sätt. Vill man ändå lagra, kan man hacka och frysa in och blasten funkar fint att strimla och torka.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”När ska man skörda löken?”
Tack Theres, vilken bra info. Har satt röd sättlök för första gången i år. Spännande se resultatet! Mia
Hej!
Ang blommande lök. Gäller det även vitlök? I höstas var första gången jag satte vitlök, tre sorter. På en av sorterna (Unikat) har det bildats något som liknar en knopp på blasten på varje planta. Skördedags?Ska man ta bort blasten på löken när den ligger på torkning?
nej nej låt den sitta kvar
Hur länge ska den torka? Kan man ta bort blasten sen?
Hej!
Vi satt röd och gullök förra året och inte skördat det. Nu i år verkar som plantan mår bra.. kan man fortfarande äta de eller är det bara ta upp och slänga?Ja, man äta dem. Vanligen brukar lök gå upp i blom sitt andra år och då blidas en hårdare stjälk inuti löken. Så det är nog en fördel att skörda snart.
Lämna ett svar