När ska man skörda löken?

lökskörd Farbror GrönFinns det någon grönsak vi helst inte vill vara utan i vår matlagning, så är det lök. Men hur vet man att löken som man odlar är skördeklar och kan användas i köket?


När vi odlar lök brukar vi oftast anlägga en sk lökbädd, där vi proppat en pallkrage full med sättlökar. När löken börjar växa, blir det trångt i lådan och lökar behöver efterhand gallras bort. Dessa minilökar konsumerar vi direkt och njuter av fram tills dess att de sista lökarna i kragen vuxit sig stora och ska skördas för lagring. Det mer traditionella sättet att odla lök är att sätta lökarna på jämnt avstånd från varandra och skörda allt vid ett och samma tillfälle.

När man vill äta löken direkt
Det går utmärkt att skörda löken innan den traditionellt sätt uppfattas som klar. Redan när blasten har en diameter på ca 0,5 cm brukar vi börja skörda den första löken i vår lökbädd. Vi drar upp hela löken ur jorden och tar bort höljet från den gamla sättlöken. Löken är då ganska liten och påminner om salladslök. Hela löken, även blasten, är supergod att använda i matlagningen. Vi älskar att strimla den färsk i sallader, men också att fräsa den hel i rapsolja och örtsalt och servera som ett gott tillbehör. När man skördar löken medan blasten fortfarande står upp, bör man tänka på att bara ta så mycket lök man behöver för tillfället. Den färska löken är inte särskilt lagringsduglig. Men om man råkat ta upp för mycket lök, kan de hålla sig fräscha ett tag i ett vattenglas i kylskåpet.

När man vill lagra löken
När lökblasten börjar vissna och lägga sig ner mot jorden är det ett tecken på att lökarna är redo att dras upp för lagring. I våra lökbäddar blir de sista lökarna inte så stora, runt 4,5 cm i diameter. Har man satt lökarna på större avstånd från varandra kan man räkna med större lökar. Lökarna torkas på ett torrt ställe, gärna i sol, i några dagar. Därefter förvarar vi lökarna torrt, i en skål i rumstemperatur.

Löken blir helt klart bäst om den förvaras i rumstemperatur fram tills dess att den är uppäten. När lök hamnar i kylskåp eller i annat kallt utrymme, verkar löken tro att en köldperiod är på gång och då gör sig löken redo för att gro, istället för att behålla sin form.

Theres Lundén skördar de sista lökarna Farbror Grön
Om löken blommar
Då och då händer det att sättlökar vill blomma och sätta frö. Det är inget guldläge precis. Det som skulle bli en stor och härlig lök kommer inte att utvecklas på önskat vis. Det bästa är att skörda löken så fort man märker att en hård och ganska rak stängel kommer upp ur blasten. Löken och blasten kan ätas direkt, men inte lagras på vanligt sätt. Vill man ändå lagra, kan man hacka och frysa in och blasten funkar fint att strimla och torka.

Theres Lundén

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

7 svar till ”När ska man skörda löken?”

 1. Tack Theres, vilken bra info. Har satt röd sättlök för första gången i år. Spännande se resultatet! Mia

 2. Hej!
  Ang blommande lök. Gäller det även vitlök? I höstas var första gången jag satte vitlök, tre sorter. På en av sorterna (Unikat) har det bildats något som liknar en knopp på blasten på varje planta. Skördedags?

 3. Ska man ta bort blasten på löken när den ligger på torkning?

  1. nej nej låt den sitta kvar

  2. Hur länge ska den torka? Kan man ta bort blasten sen?

 4. Hej!
  Vi satt röd och gullök förra året och inte skördat det. Nu i år verkar som plantan mår bra.. kan man fortfarande äta de eller är det bara ta upp och slänga?

  1. Ja, man äta dem. Vanligen brukar lök gå upp i blom sitt andra år och då blidas en hårdare stjälk inuti löken. Så det är nog en fördel att skörda snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *