Din varukorg är för närvarande tom!
Mustig zucchinisoppa

Augusti är en månad då vi verkligen har ett överflöd av zucchini. Det märks också i olika trädgårdsforum att odlare runt om önskar tips på användningsområden för zucchini eftersom det inte vet vad de ska göra med all sin skörd.
Att bara koka eller riva zucchini i en soppa kan ibland bara kännas som utfyllnad och inte ge något direkt smaktillskott. Genom att fräsa zucchini i olja och tillsammans med vitlök, kan denna annars så smaklösa gröda förvandlas till något helt annat. Den nötiga smak som då frambringas gör denna zucchinisoppa otroligt mustig och god.
Ingredienser för 3-4 personer
1 stor zucchini
rapsolja till stekning
20-25 körsbärstomater (funkar med 10 vanliga också)
1 dl torrt vitt vin
2 stora vitlöksklyftor
5-6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
örtsalt
1-3 msk ljus vinäger
2-3 dl grädde
Gör så här: Skär zucchini i centimetertjocka skivor och därefter i klyftor. Fräs klyftorna gyllenbruna i rapsolja. Lägg i finhackad vitlök i pannan och låt fräsa en stund. Lägg det frästa i en stor kastrull. Tillsätt tomaterna hela eller delade och vinet. Låt koka i 5-10 minuter. Blanda sedan i buljong, vatten, vinäger och salt. Låt koka ihop några minuter. Ställ kastrullen åt sidan och mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med grädde och koka upp. Smaka av med mer salt, vinäger, grädde eller vatten om det behövs.
Servera din zucchinisoppa med ett gott bröd. Vad sägs om vitlöksbröd med basilika?
Tips!
Har du fryst in hela tomater, funkar dessa väldigt bra att lägga i soppan.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Mustig zucchinisoppa”
Jättegod😊🙏
Jättegod! Har blivit en favorit i sommar o jag är glad att jag har många squash!
Så god soppa! Till och med sopphatande fyraåringen tyckte om den!
Wow vad kul, det är ett bra betyg 🙂
/ Johannes
[…] Mustig zucchinisoppa […]
Älskar denna soppa. Lägger till 1 msk honung ibland.
Tack, det lät gott.
Lämna ett svar