Din varukorg är för närvarande tom!
Moses ravioli med pesto och citronsmör

Vill man äta något riktigt lyxigt ska man knåda sig en egen pastadeg och göra ravioli med sin favoritfyllning. Detta recept räcker till 5-6 personer.
Båda våra barn är intresserade av mat och att laga den från grunden. De har varit med oss i köket sedan den dagen de kunde knåda en liten deg. Så det är med glädje vi äter mat som våra barn skapar på egen hand och från grunden. Syrran cyklar till affären för att köpa durumvetemjöl och brorsan knådar deg och pillar med själva raviolin. Inte sällan dyker en av föräldrarna upp med kameran och ska föreviga läckerheterna. Hoppas att denna enkla och rena rätt även kittlar dina smaklökar.
Pastan
Ingredienser
- 400g durummjöl
- 4 ägg
Gör så här: Häll mjölet i en hög på en bänk eller ett bord. Gör en grop i mitten och lägg ner äggen. Blanda ihop mjöl och ägg till en smidig och honogen deg. Låt vila i kylskåpet i en timme.
Pestofyllningen
Ingredienser
- 250 gram Mascarpone
- 250 gram Ricotta
- Pesto efter smak
- salt & peppar
Gör så här: Blanda mascarpone och ricotta i en skål, tillsätt pesto. Börja med några matskedar och smaka av i fall det behövs mer. I vår familj älskar vi pesto, så vi tar gärna ganska mycket. Salta och peppra och blanda väl.
Tips! Gör halva pestofyllningen med röd pesto och halva med grön pesto. Då blir det lika olika smak på raviolin.
Raviolin
Ingredienser
- Pastadeg (se ovan)
- Pestofyllning (se ovan)
- Citronsmör (se nedan)
- Parmesan
- Körsbärstomater
- Basilikablad
- Svartpeppar
Gör så här: Vi har en vevbar pastamaskin som hjälper till med kavlingen, men man kan också såklart kavla med kavel. Tänk att degen behöver vara 1-2 millimeter tunn. För att göra ravioli behövs någon form. Vi har ett särskilt redskap som förutom att stansa ut cirklar eller kvadrater också sammanfogar degplattorna. Man skulle också kunna använda en gaffel.
Man tar en lång deg bit och så klickar man ut en matsked pestofyllning med ca 5 centimeters mellanrum. Det får inte bli så utsmetat. Därefter lägger man en deg ovanpå pestoklickarna. Sedan använder man formen för att stansa ut raviolin. Om inte formen gör att kanterna sluts behöver man trycka med gaffel. Annars är risken stor att fyllningen sipprar ut vid kokningen.
Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Medan man väntar på att vattnet ska koka upp kan man göra citronsmöret. När vattnet kokar lägger vi ner några raviolis i taget. När de flyter upp till ytan är de klara. Ta upp dem med en hålslev eller liknande och lägg på en tallrik. Bäst är att äta ravioli direkt när den är varm. Ringla över citronsmöret och garner med riven parmesan
Citronsmöret
Ingredienser
- 100 gram smör
- Rivet skal från en halv citron
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Häll ner citronrivet och låter puttra ett tag på medeltemperatur. Försök att inte bränna smöret, men låt det bli gyllengulbrunt. Ringla över citronsmöret över nykokt ravioli.
Theres Lundén & Moses Wätterbäck.
Våra senaste inlägg
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar