Din varukorg är för närvarande tom!
Malabarspenat – sticklingar, övervintring och egna frön
Har du odlat den vackra slingrande malabarspenaten i sommar? Vill du även kunna njuta av denna växt nästa år, då finns det två sätt. Dels kan man ta egna frön, men också övervintra den.
Malabarspenat är en spenatliknande slingerväxt. Den är ätbar, men inte alls släkt med spenat som man kan tro. Det fina med malabarspenaten är att man kan odla den både inomhus i ett fönster och utomhus. Efter blomningen utvecklas mörka, nästan svarta bärliknande frön.
Malabarspenatens frön är svarta och kan ge ifrån sig en mörk röd färg, var försiktig!
Ta egna frön
Efter att Malabarspenatens blommor blommat över kan man ana att små knubbiga frön bildas. Det verkar som att den sköter det där med pollineringen på egen hand. Trots att vissa av våra malabarplantor har vuxit inomhus har de utvecklat frön utan att vi behövt hjälpa till med pollinering.
När fröna blivit näst intill svarta kan man skörda dem. Fröna kan färga av sig. Får man det på händerna kan det vara lite svårt att få bort, men om det kommer på något underlag av tex plast eller trä så går det bra att torka bort det.
För att torka fröna brukar vi lägga dem på ett fat. Efter några veckor i rumstemperatur är fröna torra och kan förvaras torrt i en papperspåse. Man kan spara Malabarspenatfrön i flera år. Grobarheten håller sig bra i minst 3-5 år.
När man ska så fröna kan man först blötlägga dem, då kommer de sedan att gro lite snabbare. Läs mer om odling av malabarspenat.
Det slingrande växtsättet gör Malaberspenaten till en mycket vackert inslag i köksträdgården.
Övervintring och sticklingar
När höstens kyla och mörker gör sig påmint kommer en utomusodlad malabarspenat att vissna ner och dö. Har du planterat den på ett sådant sätt att du lätt kan ta in plantan kan den överleva vintern inomhus. Det går utmärkt att klippa ner plantan hårt under höst vinter eller efter att man skördat den på alla blad. Se till att lämna kvar ca 5-10 cm av stammen så att några bladveck blir kvar och växten kan skjuta fram en eller ett par nya skott.
Avklippta stänglar, sk sticklingar, kan bli nya plantor om man önska det. En stickling behöver först och främst utveckla rötter. Vi brukar sätta sticklingarna i ett glas med vatten. Då kan vi lätt se när rötterna växer fram. Vattenglaset kan ställas i ett soligt fönster eller under växtbelysning. När rötter växt fram planterar vi sticklingarna i planteringsjord. När nästkommande vår nalkas planterar vi om malabarplantorna i ny gödselpeppad planteringsjord.
Övervintrad planta vs så från egna frön
Det blir en viss skillnad på plantorna om man har sått dem från frö i jämförelse med en övervintrad. En nysådd planta verkar ha mer kraft att frambringa stora frodiga blad, medan en övervintrad, främst verkar koncentrera sig på att blomma och utveckla frön. Bladen blir således ganska små. Men även små blad är väldigt goda.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
13 svar till ”Malabarspenat – sticklingar, övervintring och egna frön”
Jag har sått Malabarspenat (10 köpta frön (Impecta) som gav 7 plantor). Dessa plantor har fått enormt långa och storbladiga rankor som sedan blommat på långa utskott täcka av små knoppar med en rosa blomma/prick. Dessa blommor omvandlas sedan till mörkt blåröda frukter som liknar ett litet björnbär bestående av fyra lober.
Vad jag inte vet är när dessa bär är så utvecklade att de innehåller frön, alltså när är bäret färdigutvecklat och moget.När de är svartlila och suttit ett tag. Ta loss dem och lägg dem enskilt på ett fat att torka, måste pillas isär.
TACK (nyss hittat växten) & GladFärgRikVälSmakandeHöst fr.Helena i StenStan
Jag har drivit upp flera plantor Malabarspenat som get mängder av stora köttiga blad som är mycket välsmakande och fina i matlagningen. På samtliga plantor har det bildats ånga revor med små gröna bär med en rosa topp (blommor?).
Efter hand blir dessa bär svartare och svartare och har består av fyra därdelar liknande björnbär eller hallon.
Jag antar att detta är de framtida frön som ger nya plantor, emn jag vet inte hur länge det dröjer innan det går att skörda frön.Vi brukar ta dem när de är svartlila och lägga på ett fat så att de torkar.
Vad är det för häftiga lådor ni odlar i?
Earthboxes heter de men de går inte att få tag på i sverige längre, men kolla Engelska sidor.
Är Malabarspena o Rankspenat samma sak?
Svaret är nej, men det verkar som att det blandas ihop då och då. Här kan du läsa mer: https://www.odla.nu/inspiration/tva-klattrande-spenater
Tack! Fick fröer av er under en helgkurs, på Färna, eller på en dagskurs på hälsans hus. De låg i ett kuvert i flera år. Lät dem ligga i vatten ett par dagar och satte dem. Måste erkänna att jag var skeptisk. Det hade ju gått flera år. Det tog lång tid för dem att gro, men så kom de upp :-). Nu tar jag fröer och ger bort. Brukar inte blötlägg dem längre. Vattnar man bara regelbundet o låter det vara ganska blött i början kommer de upp. Ibland kommer det fler allt eftersom, trots att man sått flera samtidigt. Älskar min Malabarspenat! Tack än en gång!
Hej! Fattar jag det rätt att det fyrloberade fröet behöver delas innan det torkas? Mvh
Det stämmer, plockas bort från växten liksom.
Ja!!! Älskar malabarspenat! Och det fina är att barnen också gör det! Min 5-åring kallar bladen ”barn-spenat” för att de är så goda att barn gillar dem. 😁 Ska försöka ta sticklingar och ta frön! Vill ju ha massa malabarspenat i vinter! 😍
Lämna ett svar