Din varukorg är för närvarande tom!
Lyxig pastarätt med ugnsrostade grönsaker och pestosås

Detta blir som en ratatoille med zucchini, tomat, lök, kronärtskocka och sparris. Tillsammans med vitlök, olivolja, pressad citron och vinäger ugnsrostas de samtidig som de saftar till sig rejält. Blandningen serveras till pasta. Pestosåsen är verkligen pricken över i:et och lyfter denna rätt till en högre nivå. Mmmm…
Ingredienser 4-6 personer
500 g pasta, pappardelle eller tagliatelle
olivolja
salt
1 burk inlagda kronärtskockshjärtan
2 st vitlöksklyftor
5-6 st tomater
1 st zucchini
3 lökar, röd eller gul
fryst sparris i bitar
0,5 st citron
2-3 msk vinäger, gärna balsamico
torkad basilika
Pestosås
1 dl naturell yoghurt
2 dl crème fraiche
1,5 dl färsk basilika
1 msk grön pesto
örtsalt
peppar
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta tomaterna, hacka vitlöken, skär zucchinin och 2 st lökar i stavar och . Dela sparrisen i ca 3 cm bitar och skär kronärtskockorna i klyftor. Lägg grönsakerna i en ugnsform och ringla över olivoljan, balsamvinägern och den pressade citronen över grönsakerna. Salta och strö över rikligt med torkad basilika. Rosta grönsakerna i ca 25-30 min. Koka pastan tills den är al dente.
Gör pestosåsen under tiden: Strimla en färsk lök fint. Mixa yoghurten och crème fraichen med lök, basilika och pesto med stavmixer tills det blir lite skummigt. Krydda med salt.
Blanda grönsakerna med pastan. Ringla en skvätt olivolja över och garnera med färsk basilika och grovt riven parmesan. Servera med basilikasås.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar