Din varukorg är för närvarande tom!
Lyckas med spenat

För många växter är det viktigt med långa och ljusa dagar. Så är det inte med spenat. Det är klart att den gillar dagsljus, men blir det för mycket ljus går den upp i blom direkt. Så här odlar vi spenat.
Omkring midsommar är dagarna som allra längst och nattens mörka timmar är fåräknade. Har man vid den här tiden spenat i sin odling kommer den med all säkerhet att lägga mest energi på att utveckla blommor istället för att producera fram frodiga blad. Lider spenaten dessutom brist på vatten, är blomning ett faktum. Istället för att förbli kompakta plantor, skjuter de under blomningen i väg på höjden. Bladen upplevs då mindre och färre. Vissa menar att smaken ändras på bladen när växten blommar. Men jag vet inte om jag märkt någon skillnad. Hur ska man då göra för att undvika detta elände?

Sås kallt
Eftersom spenat klarar av att sås i mycket kall jord, kan den sås redan under vintern. Genom att lägga dess frön i kall jord utomhus eller i kallväxthus, kommer spenaten med all säkerhet börja gro när våren knackar på dörren. En tidigt sådd spenat kommer ge dig bättre förutsättningar att kunna skörda fina blad, än om du sår senare under våren. Den tidiga spenaten kommer kunna skördas innan ljuset gör spenaten blomningsbenägen.
När högsommaren börjar avta, brukar vi så någon omgång till med spenat. Då blir nätterna mörkare och längre och spenaten kommer att ge massor med blad. Spenatodlingen brukar då bli i en pallkrage eller på friland.
Övervintra spenat
Något som vi verkligen vill rekommendera är att så spenat under hösten och sedan låta plantor stå kvar i odlingen över vintern. Vi har lyckats övervintra spenatplantor i en odlingslåda utomhus, helt utan något skydd. Alla plantor har inte klarat sig, men de som överlever smakar fantastiskt gott.
Skörda spenat
Vi brukar mestadels plocka blad för blad och därefter låta plantorna växa vidare. Det växter ut nya blad vart eftersom. Bladen sparar vi i glasburkar. Ingen i familjen är särskilt förtjust i fryst förvälld spenat. Men om man tycker om det, är det ett bra sätt att lagra de goda bladen på.
De färska bladen äter vi mest i sallad, på mackorna eller i någon gryta. Det är fantastiskt gott att precis innan servering lägga i färska spenatblad i en gryta.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Lyckas med spenat”
[…] Spenat är en mycket mångsidig grönsak som trivs i svalare temperaturer och som till och med kan planteras redan under vinterhalvåret. Det är en snabbväxande gröda och perfekt för tidig vårsådd. Spenat är inte bara näringsrik […]
Ja det är det vi menar 🙂
Två frågor:)
Om man nu har sått på den sämre tiden, hur stora / många blad behövs för att börja skörda blad men att den fortsätter växa?
Sköljer ni innan ni lägger i glasburk eller vid servering/tillagning? Och glasburk i kyl menar ni?
Tack för bra tips
Du får ta det du kan innan de reser sig.
Lämna ett svar