Din varukorg är för närvarande tom!
Lök

Dessutom håller denna fantastiska grönsak väldigt länge om du lagrar den på rätt sätt, nämligen i rumstemperatur. Egenodlad lök kan du skörda som både späd eller fullvuxen och den gröna blasten är underbar att använda som salladslök på smörgåsen eller i tex sushi. Har du inte testat att odla ca 400 sättlökar samtidigt i en pallkrage så kanske det är dags att testa det nästa säsong, se filmklipp lite längre ner i inlägget.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar gröna och i texten kan du läsa hur vi odlar många lökar i samma pallkrage. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Lök
Allium cepa
Lök direktplanteras utomhus april–juni när jordtemperaturen är minst 10 grader. Skördas kontinuerligt. Du kan odla lök på olika platser och skörda på olika vis beroende på hur du vill arbeta med grödan i köket. Är det smålökar du vill åt, bara blasten, stora lökar eller att lagra den? För enkelhetens skull kan du odla lök så att du får tillgång till alla dessa slags lökar i samma plantering.
Efter att vi träffade odlaren Åke Truedsson har vårt sätt att odla lök förändrats. Vi odlar inte längre lök i prydliga rader utan planterar stora mängder på en begränsad yta. Vi odlar som Åke, i lökbädd. Vi planterar ungefär 400 sättlökar i en välgödslad pallkrage eller på en bit friland och skördar dem efter hand. Vi blandar rödlök, gul lök och silverlök. Först skördar vi späda lökar som vi använder som salladslök; vid midsommar blir det knipplök och från juli till september tar vi upp lite större lökar för att lagra under höst och vinter. Vi låter inte lökarna bli jättestora utan tycker bäst om lök som är i ungefär samma storlek som ett färskt fikon. En sådan lök blir lagom i en pasta- eller gräddsås till fyra personer.
Klicka er in på vår film när vi odlar ca 400 lökar i en pallkrage och kan skörda färsk lök under en hel säsong.

Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Lök”
Vilken bra idé att odla så mycket i en pallkrage. Det ska jag göra i sommar. Tack för tipset!
//BellaÄrligt talat så blir det dyra lökar . Tyvärr så lyckas jag inte med lök från frön så jag får väl köpa den svindyra sättlöken o skörda med andakt i höst :/
Lämna ett svar