Din varukorg är för närvarande tom!
Lagra äpplen – så håller de länge

Vi älskar svenska äpplen och vill njuta av dem länge. Problemet när man bor i staden, som vi gör den mesta av tiden, är att vi saknar stora utrymmen med sval temperatur, typ jordkällare eller svalt skafferi. Det vi däremot har är ett kylskåp i vår odlingskällare, där vi med lite vilja och fantasi lyckas få in ett par kilo äpplen för förvaring. Men det är noga att det är rätt äpplen som hamnar där.
Lagra äpplen länge
När jag var liten fick jag gång på gång höra från min far om ett fantastiskt äppelminne. Hur min morfar och mormor varsamt plockade ner sin älskade Gravensteiner-äpplen för att lagra dem i lillstugan. Efter att de plockat äpplena ett och ett rullade de in varje enskilt äpple i tidningspapper och la dem försiktigt i stora lådor. Lillstugan var ett ouppvärmt litet uthus och äpplena höll sig fina fram till november. Sedan fick de resa med bil till staden och lagras i det kalla skafferiet fram till jul. Gravensteiner-äpplet är ett väldigt aromatiskt äpple som doftar himmelskt och det var en av aspekterna min pappa lyfte fram, hur underbart det var att gå in i lillstugan och spärra upp näsborrarna och fylla lungorna med ett andetag äpple.
Berättelser som öppnar upp
Den här romantiska och sinnliga berättelsen, som har berättats för mig vid ett antal tillfällen, fick även mina ögon att glittra på samma sätt som min fars. Det här är en av alla berättelser som jag vuxit upp med och som har öppnat upp världen för mig, gjort den så magisk och levande som jag anser och tycker att den är. Den har likt många andra berättelser i mitt liv givit näring till mina drömmar om att vara självhushållande samt innehållit handfasta råd och tips.

Packa varsamt
Ska man långtidslagra höst- och vinteräpplen under höst och vinter brukar vi plocka dem någon gång i oktober, november. Det är viktigt att man väjer ut de äpplen som är allra finast och som sitter kvar på träden. Det ska inte finnas några synliga angrepp, inga stötskador eller andra märken. När de allra finaste äpplena är utvalda är det dags att packa dem. Jag rullar varje enskilt äpple i en enskild tidningssida och packar dem så att de ligger löst mot varandra i en låda. Sedan tar jag mig ner till odingskällaren där vi har ett kylskåp och ställer lådan där. De sorter vi lagrar i år är Åkerö, Aroma, Melon och Sköldingeäpple. Det är våra odlarvänner Karin, Börje och Annika som berikat oss med sitt överflöd i år. Våra egna träd har inte börjat att ge så rikliga skördar ännu.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Lagra äpplen – så håller de länge”
Hej! Vilken sorts äpplen är det på bilden med tidningspapper?
Lämna ett svar