Din varukorg är för närvarande tom!
Läckra brytbönor med vitlöksvinägrett

Det vi allra helst äter när det gäller brytbönor, är en enkel bönsallad med en underbar vitlöksvinägrett. Det spelar nästan ingen roll hur mycket vi gör, det tar alltid slut.
Ingredienser
- Önskad mängd bönor, frysta eller färska
- Vatten till kokning
- salt
- en vitlöksklyfta, ta en stor om du har mycket bönor
- Vinäger, tex äppecidervinäger
- Mild olivolja
- Örtsalt och peppar
Gör så här: Koka upp vatten i en kastrull och lägg ned brytbönorna hela, se till att vattnet täcker bönorna, koka i ca 5-7 min. Häll sedan av allt vatten. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen. Finhacka eller pressa löken och lägg i kastrullen. Blanda ihop en vinägrett genom att ta två delar olja och en del vinäger (tex 1 msk vinäger och 2 msk olja). Krydda vinägretten med örtsalt och peppar efter tycke och smak. Häll blandningen över bönorna och löken och blanda runt lite försiktigt. Sätt på ett lock på kastrullen och låt det stå för långsam avsvalning i 10-60 min, rör gärna om då och då. Innan servering kan man lägga upp bönor och vinägrett i en skål och smula över flingsalt. Jättegod kylskåpskall dagen efter.
Flera recept med brytbönor: Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat
Lästips: Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Läckra brytbönor med vitlöksvinägrett”
[…] Läckra brytbönor med vitlöksvinägrett, Odla störbönor – från sådd till skörd, Bönsoppa med brytbönor, zucchini och […]
Lämna ett svar