Din varukorg är för närvarande tom!
Koka kronärtskocka och ät med citronsmör

Det mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör.
Ingredienser:
- färska kronärtskockor
- vatten (så att det täcker skockorna)
- saften från en halv citron per 2 liter vatten
- salt
Till citronsmöret:
- smör
- rivet citronskal (cest)
- några droppar citronjuice
- salt
Gör såhär: Klipp bort stjälkarna från kronärtskockorna. Lägg dem i en skål med vatten för att skölja bort eventuella småkryp och skräp. Lägg skockorna i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att de täcks. Tillsätt rikligt med salt och pressa i citronjuice.
Skockorna flyter, så lägg gärna något ovanpå (t.ex. ett litet fat) för att hålla dem under vattenytan.
Koka på medelvärme under lock i cirka 40 minuter.
Blanda mjukt smör med rivet citronskal, några droppar citronjuice och lite salt. Lägg smöret i en liten skål.
Efter 30–40 minuter, testa att dra loss ett blad. Går det lätt, är skockorna färdiga.
Häll av vattnet och servera dem varma tillsammans med citronsmöret.
Hur äter man kronärtskockor?
- Lägg en hel skocka på tallriken och en klick citronsmör vid sidan av.
- Dra loss ett blad, doppa i smöret eller lägg lite smör på bladet.
- Håll i bladets yttersta del och dra av det mjuka köttet med tänderna.
- Lägg undan det använda bladet och ta ett nytt med smör, upprepa tills du når mitten med tunna blad.
- Ta bort de sista bladen och skrapa bort de ludna trådarna så att kronärtskocksbottnen blir frilagd.
- Lägg på smör och njut!
Tips: Lägg de använda bladen i komposten.





Läs mer om hur vi odlar kronärtskocka: Odla kronärtskocka – från sådd till skörd och testa vårt underbara recept på Röra med kronärtskocka och parmesan
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar