Din varukorg är för närvarande tom!
Knaprig tofu i Gong Bao-sås

Denna rätt är något av det godaste vi vet. Under flera års tid har vi endast ätit knaprig tofu i Gong Bao-sås på vår favoritrestaurang Chong qing i Stockholm, men nu har vi börjat utarbeta vår egen variant.
Ingredienser till tofun
- rapsolja till fritering
- 400-800 g tofu, gärna extra fast ( ICA basic har en tofu på 400g som är riktigt bra)
- 1,5 msk majsstärkelse
- 5 vitlöksklyftor
- 3×3 cm färsk ingefära
- Torkad chili efter smak, det går också bra att krydda med chilipulver.
- 5 blad/blast från piplök eller salladslök
- jordnötter
Ingredienser till Gong Bao-såsen
- 1,5 msk majsstärkelse
- 3 dl vatten
- 1,5 msk grönsaksfond
- 1/2 msk hela sichuanpepparkorn
- 6 msk sojasås (ta gärna både ljus och mörk)
- 3 msk shaoxing (kinesiskt vin, man eventuellt ersätta med torr sherry) Finns att beställa på Systembolaget.
- 1,5 msk chinkiang (kinesisk vinäger, man kan eventuellt ta risvinäger)
- 4 msk socker (man borde kunna använda honung eller annan sötning)
- en skvätt sesamolja
Gör så här: Om du vill servera denna rätt med ris, gör man klokt i att sätta igång med riset först. Sedan kan man köra igång med allt annat.
Värm en panna och rosta sischuanpepparn några minuter. Mortla kornen lite lagom. Det gör inget om det är ganska grovt. Finhacka vitlöken, ingefäran och chilin och lägg pepparn och hacket åt sidan så länge. Skär tofun i tärningar, ungefär 1,5 cm x 1,5 cm, och lägg tärningarna på hushållspapper så att de får rinna av. Lägg därefter kuberna i en skål och strö över majsstärkelse och lite salt. Blanda runt så att alla ytorna på kuberna får majsstärkelse. För att tofun ska bli extra krispig är det dubbelfritering som gäller. Först hettar man upp olja i en kastrull till 180 grader.
Därefter sänker man ner cirka en deciliter tofukuber åt gången i oljan. När de fått lite färg tar man upp kuberna och låter de rinna av på hushållspapper. När alla kuber är friterade en gång är det dags för den andra friteringen. Man kan höja temperaturen något innan med friterar alla kuber igen, i omgångar, typ 190 grader. Även efter den andra friteringen låter man kuberna rinna av på hushållspapper.



Såsen
Använd en stekpanna eller wok, häll i en skvätt olja och fräs hacket med ingefära, vitlök och chili på låg värme. Ställ pannan åt sidan efter några minuter.
Blanda därefter ihop alla ingredienser till såsen i en skål. Börja förslagsvis med majsstärkelsen och vispa ut den med vattnet, innan resten av ingredienserna tillsätts. Rör om ordentligt. Häll sedan ner såsen över vitlöken, ingefäran och chili, och tillsätt sichuanpepparn. Låt alltsammans puttra ihop på låg värme under omrörning tills såsen tjocknar. Skär piplöken/salladslöken i grova skivor. Lägg ner tofun och salladslöken och rör om. Ös ner jordnötter. Servera med riset eller något annat.
Tips: Spar lite av såsen bredvid och rigla över riset när ni äter.
Odla egna ingredienser:
Chong Qing
Ett stort tack till Louise och hennes restaurang Chong Qing ( Stockholm / Liljeholmen)som visat oss vägen till denna maträtt och annat mycket gott. Vi har varit på den här restaurangen över 10 gånger och längtar alltid dit. Om ni vill äta där behöver ni boka bord och glöm för all del inte att hälsa från Farbror Grön när ni träffar henne.
Kika in på restaurangen här: Chong Qing
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Knaprig tofu i Gong Bao-sås”
Hej!
Då jag inte hinner med alla mail från olika håll är jag tacksam ni avregistrerar mig, tack // KerstinOk
Lämna ett svar