Klippa ner och skörda jordärtskocka

Nu är det dags att skörda jordärtskocka. Mellan oktober och april är dess bästa skördetid. Nu har vi klippt ner stjälkarna och fyllt vår första korg med skockor.

Vi odlar en blommande jordärtskockssort. Bianca tror vi att det är. Under september blommar de härligt med gula nästan solrosliknande blommor. Stjälken är mycket hög, upp emot två, tre meter ibland. Det blir ganska effektfullt mot vår husvägg. Tillsammans med majs och slingrande störbönor har de verkligen varit ett vackert inslag i vår stadsodling.

På sätt och vis är vissna växter också vackra.

Få bort rasslet

I oktober börjar blommorna vissna och de en gång så vackra blomstjälkarna blir mer och mer bruna. I november är de helt vissna. Då brukar vi klippa av dem ganska långt ner så att det bara sticker upp några centimeters stubbar. Då ser man enkelt vart knölarna är, om man vill skörda. Det går att bryta av stjälkarna, men risken är att man får upp knölarna när man bryter. Bättre att använda en sekatör, om man inte vill passa på att skörda jordärtskocka samtidigt förstås.

Skörda jordärtskocka

Det är en bra tid nu i november att skörda jordärtskocka. Inte för att vi behöver en massa mat, utan för att det är enkelt. I november då mycket annat runt våra jordärtskockor vissnat och dött kan man med gott samvete gräva upp ett gäng knölar.

Även om det är lätt att skörda skockorna brukar vi ta upp ett gäng så vi har. Det är ju ännu lättare att ”skörda” från balkongen. Just balkongen tycker vi är en bra plats att förvara upptagna jordärtskockor på, gärna i en kompostpåse. De brukar hålla sig fina ett par månader på det sättet om det inte blir alltför kallt, vilket det sällan blir hos oss förrän efter jul.

Skörda jordärtskocka
När blasten är bortklippt är det lätt att se var man ska gräva efter knölarna.

Sommarskörd är inte att tänka på

Under milda vintrar kan man skörda jordärtskocksknölar lite då och då. Fryser jorden och det bildas tjäle är det svårare att ta upp dem. Fram till april, maj pågår vårt skördande. Därefter växer ny blast upp och då får skockorna koncentrera sig på blomningen istället. Under den tid på året när de har gröna blast är själva skockorna mjuka och nästan svampiga.

Vi brukar aldrig skörda allt. Det är bra om det blir skockor kvar i jorden som håller jordärtskockodlingen intakt och igång. Skockorna ynglar nämligen av sig ganska hejdlöst, så man behöver inte spara särskilt många i jorden för att vara säker på att få en hygglig skörd nästkommande år.

Skörda jordärtskocka
Fasta fina skockor.

Vad vi ska göra med skörden denna gång har vi inte riktigt bestämt, men det vore gott med en jordärtskockssoppa eller kanske en gratäng. Något som också är gott är att syra jordärtskockor. Men det får det bli av nästa skörd, vi är inte så sugna på det just nu.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Klippa ner och skörda jordärtskocka”

 1. Profilbild för Erica Ängfors
  Erica Ängfors

  ”nästan solrosliknande blommor” är inte så underligt – jordärtskockan (Helianthus tuberosus) ÄR nämligen en solros 😂

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja det är ju släkt med varandra.

   Johannes

 2. Jag brukar sätta vin på skockor. Det blir ett fint dessertvin.

 3. Profilbild för Piloten Anderson
  Piloten Anderson

  Hej! Sen som alltid, gräver jag upp skockor nu. De har inte fått blast eller blivit mjuka ännu, men många har fått en ny grodd där under jordtäcket. Är det ett problem att äta dem ändå? De utvecklar inte nån form av gift eller nåt annat tråkigt?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Inget problem så länge de är fasta och fina 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *