Din varukorg är för närvarande tom!
Kanderade äpplen, lika gott som godis

Detta recept är utarbetat av Farbror Gröns son Moses. Både Tora och Moses och har ett genuint matintresse och kommer kliva in mer och mer på bloggen med sina recept. Genom dessa kanderade äpplen kan man äntligen säga att ”frukt är godis”!
En kväll när jag som vanligt satt och strökollade på klipp, fick jag se en film med en kille som lagade mat. Jag gick in på kontot och såg när han kanderade saker. Då ville jag själv kandera saker. Vi hade bara äpplen hemma så jag kanderade äpplen.
Ingredienser för 4 personer
- Fyra stycken små eller tre stycken stora äpplen
- 2 dl socker
- 1 dl vatten
- grillpinnar
- lite kallt vatten för att kyla ner de heta äpplena med (gärna med is i)
Gör så här: Koka i hop vattnet och sockret i en kastrull på högsta värmen. Medans de kokar ihop så stoppar du in träpinnarna i äpplena. När sockret och vattnet fått en lite brunare färg så drar du äpplena i sockerlagen så den får ett jämt lager med socker runt äpplet. Doppa äpplena i vattnet så att sockret stelnar. Njut av era kanderade äpplen:)
Moses Wätterbäck

Jag, Johannes är delvis uppväxt med kanderade äpplen men har inte ätit dem sedan jag var typ 7 år. Min pappa brukade köpa kanderade äpplen på den anrika godisaffären Augusta Jansson i samband med julen. Så när Moses stod och gjorde detta härom kvällen var det ytterst spännande, jag kunde inte ana att det skulle vara så otroligt gott. Det var inte bara minnena som lurade mig att tro att detta var det lyxigaste godis man kan tänka sig. Jag blev glatt överraskad när Moses berättade att han ville laga kanderade äpplen. Smakprovet av det första äpplet resulterade att vi stod hela familjen och smaskade oss alla äpplena på mindre än 10 min, vi kunde inte sluta äta. Äntligen kan man säga att frukt är godis!
Ett varningens ord: Har du känsliga tänder, bryggor eller lagningar osv ska du vara försiktig med att äta dessa läckra äpplen, man får verkligen arbeta med både käkmuskler och tänder.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar