Din varukorg är för närvarande tom!
Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili

Det är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes blev beroende av.
Har du också odlat en hel del kålrabbi eller sett dessa små söta rymdskepp i grönsaksdisken? För många är det lite svårt att komma på vad man ska göra med sin skörd eller grönsaksfynd. När vi provade denna sallad som är smakrik med ändå fräsch, kände vi att vi hittat det ultimata användningsområdet: en sallad med asiatisk touch. Salladen är busenkel att göra och är otroligt god. Ingredienserna och smakerna gör salladen lite asiatisk och passar således extra bra ihop med annan asiatisk mat eller som en förrätt.
Ingredienser till en mindre sallad/sidorätt för 2-3 personer
- 2-3 kålrabbi
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 msk neutral olja
- 1 salladslök
- 3 msk japansk soja
- någon nypa sötning tex sötströ, farinsocker
- salt någon nypa eller två
- saft av en halv citron eller lime
- chiliflakes eller paprikaflakes för den känsliga.
Gör så här: Blanda soja, citronsaft, socker, salt i en salladsskål. Skala kålrabbin och skär i centimetertjocka skivor. Skär tunna remsor av kålrabbin med potatisskalare. Se bild. Skiva salladslöken tunt. Lägg kålrabbin och salladslöken i sojasåsen. Finhacka vitlök och blanda med olja i en separat skål. Hetta upp olja och vitlök förslagsvis i micron i 30 sekunder på full effekt. Häll sedan den varma vitlöksoljan över kålrabbisalladen. Blanda väl. Ät denna kålrabbisallad direkt eller låt stå en stund innan servering. Se filmen längst ner hur fantastiskt god denna rätt är.




Snabb fakta om kålrabbi
Kålrabbi smakar som en mild variant av vitkål. Konsistensen påminner om ett hårt grönt äpple. Kålrabbin är en tacksam kålväxt att odla. Det går snabbt från frö till skördeklart litet huvud och den klarar både att vintersås och att sås på sensommaren för sen skörd. Den finns i både vitgrön nyans och lila och ser ut som ett litet rymdskepp. Otroligt vacker och ett roligt inslag i odlingen helt enkelt.
Fler kålrabbirecept och artiklar att läsa:
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili”
Ska testa! Hyvlar tunt på mandolin, strör på lite Dr Vogels örtsalt och lite chiliflakes. Mums…
Ert recept är matigare, ett måstepröva-recept, absolut!Din variant låter också god. Hör gärna av dig när du provat vår sallad och säg vad du tycker.
Lämna ett svar