Din varukorg är för närvarande tom!
Kalljästa tomatbröd
Ett fantastisk gott tomatbröd som också är super enkelt att göra. Degen gör man på kvällen, jäser i kylskåpet över natten. När man vaknar gräddar man bröden och familjen får njuta av nygräddade tomatbröd till frukost.
Vi har gjort egna semitorkade tomater. Brödet på bilden är bakade med naturella tomater. Men det går lika bra med tomater som ligger i olja med något typ av smaksättning.
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 2 – 3 tsk salt
- 1 msk honung
- 2 msk olivolja
- 10-11 dl rågsikt
- 1,5 dl finhackade semitorkade tomater
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Blanda i salt, honung, olivolja och mjöl. Ta förslagsvis häften av mjölet först och därefter resterande mjöl. Till sist blandar man i tomatbitarna.
Låt den klibbiga degen stå i rumstemperatur en halvtimme innan den ställs, täckt av plastfolie, i kylskåpet över natten.
Alla brödbitar får plats på en plåt.
På morgonen sätter du ugnen på 275 grader och tar sedan ut degen ur kylskåpet. Mjöla bakbordet med vetemjöl eller rågsikt och stjälp ut degen. Man ska inte knåda! Dela degen i två lika stora delar och dela dessa deghalvor i sex delar var som likna trianglar. Vänd varje del i mjölet på bakbordet innan de läggs på en plåt med bakplåtspapper. Vi brukar ställa en plåt med höga kanter i botten av ugnen och plåten med bröden placeras i mitten. När brödplåten är i ugnen sänker vi värmen till 250 grader och i plåten längst ner i ugnen lägger vi 5-6 isbitar och stänger ugnsluckan snabbt. Isen skapar ånga i ugnen, vilket gör brödytan lite extra knaprig. Efter 15 minuter ungefär är bröden klara.
Har du mycket örtkryddor? Prova gärna att baka vårt goda örtbröd.
Theres Lundén
Kalljästa tomatbröd är perfekta att göra
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
12 svar till ”Kalljästa tomatbröd”
Jag tycker detta brödet är jättegott och enkelt att göra
Goda och enkla att göra!
Fungerar det lika bra med torrjäst?
Ja, det fungerar att använda torrjäst.
Underbara!
Ugnen gick sönder när degen lagts på kvällen innan baket!
Vad göra?
Grillen, kan det funka??
Ja, lite längre gräddningstid men så goda och en särskild känsla när det luktar bageri på altanen:)Vilket bra tips, att även grillen kan fungera för gräddning!
Om man är ett litet hushåll så går det fint att lägga två små degklumpar i en direktvärmande strålugn med gradantal på 175-200 grader, typ en mackgrill. Baka ditt bröd i 7-10 minuter. Alltid nybakat. Det fungerar och du fortsätter förvara degen du har kvar i kylen tills du vill baka igen. Jag gör den på 2 små teskedar torrjäst. Sist hade jag i två matskedar av lågsockrad hemgjord lingonsylt som smaksättare.
Mvh Britt-MarieVilket bra tips, vi måste testa i vår airfryer!
Kan man mala grovt rågmjöl fint och blanda upp det med vetemjöl? Har inte rågsikt hemma. Om ja, proportioner?
Vi har gjort så flera gånger, senast i veckan då vi testade ett grytbröd och saknade rågsikt. Blev toppenbra.
Toppen! Vilka proportioner ska det vara? 50/50????
Man kan höfta om man vill.
Lämna ett svar