Din varukorg är för närvarande tom!
Kalljästa tomatbröd
Ett fantastisk gott tomatbröd som också är super enkelt att göra. Degen gör man på kvällen, jäser i kylskåpet över natten. När man vaknar gräddar man bröden och familjen får njuta av nygräddade tomatbröd till frukost.
Vi har gjort egna semitorkade tomater. Brödet på bilden är bakade med naturella tomater. Men det går lika bra med tomater som ligger i olja med något typ av smaksättning.
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 2 – 3 tsk salt
- 1 msk honung
- 2 msk olivolja
- 10-11 dl rågsikt
- 1,5 dl finhackade semitorkade tomater
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Blanda i salt, honung, olivolja och mjöl. Ta förslagsvis häften av mjölet först och därefter resterande mjöl. Till sist blandar man i tomatbitarna.
Låt den klibbiga degen stå i rumstemperatur en halvtimme innan den ställs, täckt av plastfolie, i kylskåpet över natten.
Alla brödbitar får plats på en plåt.
På morgonen sätter du ugnen på 275 grader och tar sedan ut degen ur kylskåpet. Mjöla bakbordet med vetemjöl eller rågsikt och stjälp ut degen. Man ska inte knåda! Dela degen i två lika stora delar och dela dessa deghalvor i sex delar var som likna trianglar. Vänd varje del i mjölet på bakbordet innan de läggs på en plåt med bakplåtspapper. Vi brukar ställa en plåt med höga kanter i botten av ugnen och plåten med bröden placeras i mitten. När brödplåten är i ugnen sänker vi värmen till 250 grader och i plåten längst ner i ugnen lägger vi 5-6 isbitar och stänger ugnsluckan snabbt. Isen skapar ånga i ugnen, vilket gör brödytan lite extra knaprig. Efter 15 minuter ungefär är bröden klara.
Har du mycket örtkryddor? Prova gärna att baka vårt goda örtbröd.
Theres Lundén
Kalljästa tomatbröd är perfekta att göra
Våra senaste inlägg
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
12 svar till ”Kalljästa tomatbröd”
Jag tycker detta brödet är jättegott och enkelt att göra
Goda och enkla att göra!
Fungerar det lika bra med torrjäst?
Ja, det fungerar att använda torrjäst.
Underbara!
Ugnen gick sönder när degen lagts på kvällen innan baket!
Vad göra?
Grillen, kan det funka??
Ja, lite längre gräddningstid men så goda och en särskild känsla när det luktar bageri på altanen:)Vilket bra tips, att även grillen kan fungera för gräddning!
Om man är ett litet hushåll så går det fint att lägga två små degklumpar i en direktvärmande strålugn med gradantal på 175-200 grader, typ en mackgrill. Baka ditt bröd i 7-10 minuter. Alltid nybakat. Det fungerar och du fortsätter förvara degen du har kvar i kylen tills du vill baka igen. Jag gör den på 2 små teskedar torrjäst. Sist hade jag i två matskedar av lågsockrad hemgjord lingonsylt som smaksättare.
Mvh Britt-MarieVilket bra tips, vi måste testa i vår airfryer!
Kan man mala grovt rågmjöl fint och blanda upp det med vetemjöl? Har inte rågsikt hemma. Om ja, proportioner?
Vi har gjort så flera gånger, senast i veckan då vi testade ett grytbröd och saknade rågsikt. Blev toppenbra.
Toppen! Vilka proportioner ska det vara? 50/50????
Man kan höfta om man vill.
Lämna ett svar