Din varukorg är för närvarande tom!
Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj

Tänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till nygräddade våfflor, pannkakor eller plättar. Vi brukar alltid koka en stor sats med jordgubbs- och rabarbersylt och njuter av den året runt!
Vi har gjort den här sylten varje år de senaste 12 åren, ingen annan sylt kommer ens i närheten av denna sylt. Kombinationen jordgubbar och rabarber är fantastisk, kombinationen av det söta och det syrliga gör så att 1 +1 blir 3. Var denna sylt än hamnar, på plättar pannkakor, istället för hallonsylt i hallongrottorna eller varm på glassen, så blir det perfekt. Hoppas att du kommer att älska den lika mycket som vi!
Ingredienser
- 1 kg jordgubbar
- 1 kg rabarber
- 1 vaniljstång
- 1 kg strösocker
- 2 tsk röd Melatin (för sylt)
- Atamon (valfritt, som konserveringsmedel)
Gör så här:
Skiva jordgubbarna och rabarbern. Om rabarbern är grov i skalet kan det vara bra att dra bort det yttersta lagret. Lägg jordgubbar, rabarber och socker i en stor kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt både frön och stång till kastrullen. Värm upp blandningen på medelvärme och rör om tills den börjar koka. Låt koka i ca 5 minut. Rör ner Melatin enligt instruktionerna på förpackningen. Låt sylten småkoka i ytterligare 2–3 minuter under omrörning. Häll den varma sylten i väl rengjorda glasburkar. Burkarna ska vara sköljda med kokhett vatten. Förslut burkarna direkt medan sylten fortfarande är varm. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kyl, oöppnade burkar kan hålla ett par år i kylskåp.




För längre hållbarhet:
Vill du att sylten ska hålla extra länge utan att förvaras i frysen? Då kan du använda Atamon: Häll kokande vatten i burkarna innan du fyller dem, och pudra i lite Atamon. Låt stå i 5–10 minuter, häll ut vattnet och fyll på med het sylt. Om du återanvänder burkar med metallock: koka locken i vatten tillsammans med lite Atamon i 5–10 minuter innan användning.
Tips!
- Vill du undvika konserveringsmedel? Frys sylten i mindre burkar, så håller den sig fräsch utan tillsatser.
- Blir sylten för lös? Koka upp den igen och tillsätt lite mer Melatin enligt anvisningarna – det går att justera i efterhand.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar