Din varukorg är för närvarande tom!
Odla jordärtskocka – från knöl till skörd
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Odla jordärtskocka – från knöl till skörd”
Älskar mina jordärtskockor (samma sort som er med vackra gula blommor), men ger dem ännu mindre omvårdnad, i princip ingen alls, inte ens vatten utom någon enstaka gång. Däremot använder jag dem som hjälpmedel att få lucker fin jord i tidigare ogräsbevuxna områden som efter en säsong med skockor blir lätt att rensa från kvarvarande kvickrötter mm, och därefter odla andra grödor. (Fast det stämmer nog som ni skriver att i brötig jord blir de extra knöliga. Jag kompenserar genom att inte skala så noga, bara skölja och skrubba. Eller koka först och sen trycka ut dem, ungefär som när man skållar och skalar mandel.)
En annan iakttagelse – förvaring i papperspåse tycker jag inte funkar alls, de skrumpnar fort, även i kylskåp. I plastpåse håller de däremot jättebra, i månader i kylen. Lämnar dem lite öppna. Brukar ta de gröna som man får till organiskt avfall, de går ju att använda först till förvaring, sen till avfall (om man nu inte kör bokashi förstås…)Hej!
Några frågor…
Om man har murbrukshinkar, kan man plantera 2-3 knölar då?
Blir de fortfarande lika höga i hink/kruka?
Var i trädgården vill de stå, vilket läge?
Kan jag vinterförvarar hinken i vår bod med termostat på ca 10 grader?Tacksam för svar,
JohannaHej, I Go kväll på SVT den 3 mars fick vi trevligt recept på kokta jordärtskocka och friterat skal på en god vintersallad.
Måste testas när jag kan börja gräva upp mina skockor. Längtar!
Maj i Leksand
Lämna ett svar