De här två såserna, en varm och en kall är helt underbara till röbets och blomkålsbollar. Men de funkar också som två piffiga såser till en rätt som du vill göra lite mer intressant eller som extra smakhöjare till en Indisk rätt. Den kalla yoghurtsåsen är även jättegod att ha som dipp till papadambröd, samosas, pakoras eller vanliga chips. Ett varningens ord! De här såserna gör man oftast inte bara en gång utan de återkommer i ens liv ganska ofta. Våra barn är galna i dem.
Tomatsås
Ingredienser:
1 1/4 dl tomatpuré
1msk ghi eller rapsolja
1 färsk chilli (kan uteslutas och kan också överdoseras efter tycke och smak)
1-2 tsk hel spiskummin
1 kanelstång
2-5 hela nejlikor
1/2-1 tsk hing
1-2 tsk garam masala
1/2- 2 tsk färskriven ingefära
4 1/2 dl vatten
1 msk socker
1 tsk salt
Gör så här: Värm ghi eller rapsoljan i en kastrull och tillsätt chilli, kummin, kanel och nejlikor. När kumminen blivit mörkare, tillsätt hing. Blanda nu snappt i vatten tomatpurè, ingefära och garam masala. Koka upp, tillsätt salt och socker och låt småputtra i 10min- 1h på svag värme. Ibland har jag bara blandat alla ingredienser i en kastrull utan att fräsa dem och låtit såsen småputtra på spisen i 40min – 1 h och det har också blivit bra. Pröva och testa. Gillar man chilli så är det en underbar sås att vräka i färsk och eller torkad chilli i. En perfekt sås att göra dagen innan och värma på, men testa den också kall isåfall, till att doppa samosas i.
Yogurthsås
Ingredienser:
1 l mild naturell yogurth
1/2 -1 tsk nymortlad svartpeppar
1/2- 1 tsk hing
1- msk socker
1/2 – 1 tsk salt
1-2 msk torkad dill
1- 2 tsk malen gurkmeja
1 silduk med ställning eller en handduk i ett durkslag
Gör så här : Sila yoguthen i silduk i ca 30 -60 min. Blir den för tjock så kan du bara vispa ner lite av den avrunna vasslan. Blanda sedan i alla kryddorna i yoghurten och låt stå i kylen ett tag. Som så många andra såsiga maträtter så blir den bara bättre av att göras dagen innan.
Lite historia
Första gången jag åt på resturang Govindas vid fridhemsplan i Stockholm så
häpnade jag över smakerna, konsistenserna och kombinationerna. Några år senare
fick jag Govindas kokbok av en vän och har sedan 10 år tillbaka lagat rätter
ur och inspirerats av denna bok. Det kanske kan tyckas vara lite klurigt att
komma igång med det här sättet att laga mat. Att använda nya kryddor,
ingredienser och hur man ibland fräser kryddor i en viss ordning för att få rätt
smak på rätten, silar yoghurt och gör egen panirost mm. Men när man gjort ett
par rätter så är det verkligen mödan värt. Dessa två såser och två bollar är
alla hämtade ur Govindas kokbok med några små modifieringar och tillägg från
mig.
Lämna ett svar