Din varukorg är för närvarande tom!
Indiskt ”två såser, yoghurt och tomat”
De här två såserna, en varm och en kall är helt underbara till röbets och blomkålsbollar. Men de funkar också som två piffiga såser till en rätt som du vill göra lite mer intressant eller som extra smakhöjare till en Indisk rätt. Den kalla yoghurtsåsen är även jättegod att ha som dipp till papadambröd, samosas, pakoras eller vanliga chips. Ett varningens ord! De här såserna gör man oftast inte bara en gång utan de återkommer i ens liv ganska ofta. Våra barn är galna i dem.
Tomatsås
Ingredienser:
1 1/4 dl tomatpuré
1msk ghi eller rapsolja
1 färsk chilli (kan uteslutas och kan också överdoseras efter tycke och smak)
1-2 tsk hel spiskummin
1 kanelstång
2-5 hela nejlikor
1/2-1 tsk hing
1-2 tsk garam masala
1/2- 2 tsk färskriven ingefära
4 1/2 dl vatten
1 msk socker
1 tsk salt
Gör så här: Värm ghi eller rapsoljan i en kastrull och tillsätt chilli, kummin, kanel och nejlikor. När kumminen blivit mörkare, tillsätt hing. Blanda nu snappt i vatten tomatpurè, ingefära och garam masala. Koka upp, tillsätt salt och socker och låt småputtra i 10min- 1h på svag värme. Ibland har jag bara blandat alla ingredienser i en kastrull utan att fräsa dem och låtit såsen småputtra på spisen i 40min – 1 h och det har också blivit bra. Pröva och testa. Gillar man chilli så är det en underbar sås att vräka i färsk och eller torkad chilli i. En perfekt sås att göra dagen innan och värma på, men testa den också kall isåfall, till att doppa samosas i.
Yogurthsås
Ingredienser:
1 l mild naturell yogurth
1/2 -1 tsk nymortlad svartpeppar
1/2- 1 tsk hing
1- msk socker
1/2 – 1 tsk salt
1-2 msk torkad dill
1- 2 tsk malen gurkmeja
1 silduk med ställning eller en handduk i ett durkslag
Gör så här : Sila yoguthen i silduk i ca 30 -60 min. Blir den för tjock så kan du bara vispa ner lite av den avrunna vasslan. Blanda sedan i alla kryddorna i yoghurten och låt stå i kylen ett tag. Som så många andra såsiga maträtter så blir den bara bättre av att göras dagen innan.
Lite historia
Första gången jag åt på resturang Govindas vid fridhemsplan i Stockholm så
häpnade jag över smakerna, konsistenserna och kombinationerna. Några år senare
fick jag Govindas kokbok av en vän och har sedan 10 år tillbaka lagat rätter
ur och inspirerats av denna bok. Det kanske kan tyckas vara lite klurigt att
komma igång med det här sättet att laga mat. Att använda nya kryddor,
ingredienser och hur man ibland fräser kryddor i en viss ordning för att få rätt
smak på rätten, silar yoghurt och gör egen panirost mm. Men när man gjort ett
par rätter så är det verkligen mödan värt. Dessa två såser och två bollar är
alla hämtade ur Govindas kokbok med några små modifieringar och tillägg från
mig.
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Indiskt ”två såser, yoghurt och tomat””
Tänkte testa göra rödbetskofta och suttit och googlat efter vad man kan ha till… Detta låter jättegott, ska testa dessa recept ikväll. Tack 🙂
Lämna ett svar